Tips voor fondsenwerving

Wanneer je op zoek bent naar fondsen voor een project krijg je met veel verschillende zaken te maken. Je gaat nadenken over alle financieringsmogelijkheden en je gaat aan de slag met een projectplan. VSB Fonds heeft een online cursus gemaakt om je verder op weg te helpen. Bekijk hieronder per onderwerp de beschikbare video's.

Cursusintroductie

Bekijk hieronder de introductievideo.

Kies de juiste financieringsbronnen

Je hebt financiering nodig om je project te kunnen realiseren. Er zijn verschillende bronnen waaruit dat geld kan komen. Denk aan een eigen bijdrage, subsidie, crowdfunding of een bijdrage vragen bij een fonds.

Maak een elevator pitch

Als je mensen wil enthousiasmeren voor jouw project, is het belangrijk dat je de kern kort en bondig kunt presenteren. Dit wordt een elevator pitch genoemd. In de video hieronder kun je zien hoe je de geschreven variant, de case for support, het beste vorm geeft.

Kies een rechtsvorm

Bedenk welke rechtsvorm het beste bij jouw project past. Met andere woorden, welk type organisatie het beste past. Dit kan bijvoorbeeld een eenmanszaak of een stichting zijn.

Schrijf een goed projectplan

Het schrijven van een projectplan is een belangrijk onderdeel van een project. In dit document komt onder andere te staan wat je wil ga doen, en waarom jullie dat willen gaan doen. Bekijk hieronder welke vragen je nog meer moet beantwoorden in een projectplan.

Kies je doelgroep

Een project is gericht op het helpen van een specifieke groep mensen. Bedenk welke kenmerken de leden van deze groep delen. Komen ze allemaal uit dezelfde buurt? Hebben ze allemaal te maken met dezelfde beperking?

Maak een realistische begroting

De kosten van een project zijn op te delen in verschillende gebieden. Denk hierbij aan personeelskosten en huisvestingskosten. In een begroting zet je al deze posten zo overzichtelijk mogelijk op een rijtje. Controleer je begroting zorgvuldig op rekenfouten.

Denk aan evaluatie

Alhoewel een evaluatie pas na verloop van tijd aan de orde zal komen, is het een goed idee om hier in een vroeg stadium al over na te denken. Sommige financierders zullen namelijk al van te voren willen weten op welke manier er geëvalueerd zal gaan worden.

Succes!

Na het bekijken van deze video’s heb je een goede indruk van wat er allemaal komt kijken bij fondsenwerving. Ga naar de cursuspagina van het VSB Fonds voor een uitgebreidere uitleg. Je kunt daar ook meteen kennistests over fondsenwerving maken.

Heeft u een vraag over uw aanvraag bij Kansfonds? U kunt ons dagelijks van 9.00 – 12.00 uur. bellen op  (035) 624 96 51.