Direct naar artikelinhoud
Energieprijzen

Goede doelen hopen op donaties dankzij energiecompensatie

Goede doelen hopen op donaties dankzij energiecompensatie
Beeld Getty Images

Iedereen krijgt energiecompensatie, ook mensen die het niet nodig hebben. Goede doelen hopen dat deze mensen hun extraatje doneren zodat zij een deel van de energie-armoede kunnen opvangen.

De komende twee maanden krijgen Nederlanders in totaal 380 euro compensatie voor de gestegen energierekening. Maar niet bij iedereen stijgt de rekening. Een deel van de Nederlanders heeft nog altijd een vast contract met lage prijzen, of heeft het extraatje sowieso niet nodig. Afzien van de compensatie kan niet, dus bieden sommige energieleveranciers aan om het geld te doneren aan goede doelen.

Vattenfall doet dat met de Energiebank, die zich bezighoudt met verduurzamen van woningen bij mensen die de energiekosten niet meer kunnen betalen. Vandebron, onderdeel van Essent, biedt klanten aan het geld over te maken aan de Voedselbank, het Armoedefonds of het Kansfonds.

Het is nog vroeg

Bij de Voedselbank zijn nog niet veel donaties binnen. Ongeveer 40 tot 50 personen hebben hun compensatie overgemaakt, zo schat een woordvoerder in. “Maar het is ook nog vroeg. Mensen hebben onlangs pas bericht gekregen van hun energieleverancier, dus het is niet gek dat we nog niet veel donaties binnen hebben.”

Energieleveranciers gaan verschillend om met de compensatie. De klanten van Eneco en Vattenfall krijgen in november en december 190 euro op hun bankrekening gestort. Hebben klanten nog een openstaande rekening, dan verrekent Vattenfall dat met de compensatie. Budget Energie doet dat ook. Terwijl Greenchoice de tegemoetkoming in mindering brengt op de maandelijkse factuur.

De voedselbanken verwachten mede door gestegen kosten voor gas en elektriciteit de komende weken en maanden meer cliënten. Toch komt er geen gerichte actie voor de energiecompensatie.

Dat doet hulporganisatie Kansfonds wel met een winterfonds. Zij verwacht dat komende winter ongeveer 900.000 Nederlanders in de problemen komen. “De huur staat vast, de energierekening ook, dus kom je uit bij de boodschappen terwijl je jezelf en je kinderen een volwaardige maaltijd wil voorzetten”, zegt directeur Henriëtte Hulsebosch.

92.000 euro

Tot nu toe heeft Kansfonds 92.000 euro binnengekregen aan ‘energiedonaties’. “Terwijl de energiecompensatie nog niet eens is uitbetaald”, zegt woordvoerder Esther Vogel. “Dus we zijn hoopvol over de toekomst.”

Normaal richt het fonds zich op structurele oplossingen voor de langere termijn, maar de energieprijzen dwingen het fonds om het geld in te zetten als noodhulp. Die hulp geeft Kansfonds niet zelf, dat gebeurt via organisaties die op lokaal niveau, eigenlijk op straatniveau, actief zijn. Volgens Hulsebosch weten zij het beste wat mensen nodig hebben.

Een voorbeeld van zo’n organisatie is het Meester Geertshuis in Deventer dat leefgeld geeft aan mensen die acuut in de problemen komen. Goud van Noord in Rotterdam is een ander voorbeeld. Deze organisatie deelt onder meer voedselbonnen uit in Rotterdam-Noord en begeleidt gezinnen en jongeren.

“In totaal hebben we met twintig van dit soort organisaties contact voor onze actie om de winter door te komen”, zegt Hulsebosch. “Zij weten waar de hulp het hardste nodig is zodat het geld snel terechtkomt op de juiste plek. Soms gaat het om voedselbonnen, de andere keer om elektrische dekens, slaapzakken of de aanschaf van thermo-ondergoed voor gezinnen waar de verwarming uit moet.”

Lees ook:

Voedselbanken zetten zich schrap voor 40 procent meer klanten

De Vereniging van Voedselbanken Nederland verwacht dat het klantenbestand van de 172 voedselbanken aan het eind van deze winter met minimaal 40 procent zal zijn gegroeid ten opzichte van januari van dit jaar.