‘Ik ben het zo zat om hier illegaal te zijn’

De 27-jarige San zit vast tussen twee werelden: India en Nederland. Zes jaar geleden vluchtte hij halsoverkop uit India, omdat zijn vader werd verdacht van betrokkenheid bij de Tamil Tijgers in Sri Lanka.

De Tamil Tijgers worden in India beschouwd als een criminele organisatie. ‘Op een dag kwamen drie politieagenten naar ons huis en arresteerden mijn vader’, vertelt San. ‘Ze deporteerden hem naar Sri Lanka, maar kwamen terug voor mij. De politie geloofde me niet toen ik vertelde dat ik niets van Sri Lanka weet en daar nooit ben geweest. Ze trokken mijn Indiase nationaliteit in. Vanaf dat moment was ik staatloos.’ Toen ze San wilden deporteren vluchtte hij naar Nederland.

San (Sansigithan Ravichandran) raam

Eenmaal in Nederland kreeg hij geen verblijfsvergunning. ‘Ik ben een rechtszaak gestart in India om mijn nationaliteit terug te krijgen. Maar de jaren gaan voorbij zonder antwoord en ik zit nog steeds vast in niemandsland. Vorig jaar kreeg ik, dankzij het Rode Kruis, een teken van leven van mijn vader. Hij is teruggereisd naar India, maar heeft het daar niet makkelijk als ongedocumenteerde. In India was ik op mijn twintigste al eigenaar van een taxibedrijf. Maar hier kan ik niets, heb ik geen bestaansrecht.

‘Als ik bel met mijn Indiase vrienden, hoor ik hoe zij daar iets van hun leven maken. Ze hebben een baan en een mooi huis. Ik ben blij voor hen, maar zelf voel ik me zo waardeloos. Gelukkig heb ik hier de afgelopen jaren goede mensen ontmoet, zoals een pastoor, wat studievrienden en mijn begeleider Pouya van Vluchtelingen in de Knel. Zij steunen me, en helpen me focussen op de positieve dingen. Momenteel proberen we een ‘verblijfsvergunning buiten schuld’ te regelen. Als dat lukt, krijg ik een verblijfsvergunning voor een jaar. Ik probeer de hoop niet te verliezen. De mensen om me heen helpen me daarbij. Ze geven me het gevoel dat ik meer ben dan een dossier.’

Dankzij de organisatie Vluchtelingen in de Knel houd ik hoop op nieuwe ontwikkelingen in mijn proces. Ze geven me het gevoel dat ze volledig achter mij staan.