Levenslessen op de weekendschool

Een hijskraan besturen, een bezoekje aan de rechtbank of naar de politie. De Goudse Weekendschool geeft kwetsbare kinderen op zondag extra les. Niet over rekenen en taal, maar over beroepen en belangrijke thema’s in de samenleving. Zo werken ze spelenderwijs aan hun algemene ontwikkeling. Samen met donateur Evert van Zijtveld nemen we een kijkje.

‘Een beetje natuur in de tuin is belangrijk. Daarom heb ik naast het bubbelbad ook plantjes en struiken getekend,’ vertelt Marwa (10) terwijl ze naar haar tekening wijst. Ze mag haar ontworpen droomhuis presenteren voor de klas. Én aan architect Nico Knipscheer, die als gastdocent aanwezig is. Deze maand staat in het teken van bouw en techniek, met vandaag architectuur op het programma. Nico is onder de indruk van Marwa’s presentatie. ‘Architecten moeten hun ontwerp goed kunnen presenteren aan de klant, zodat die het uiteindelijk koopt. Nou, dat zit er bij Marwa goed in!’

De Goudse Weekendschool is even een andere wereld dan thuis. Daar heb ik een taalontwikkelingsstoornis, hier maak ik vrienden.

Leerling Goudse Weekendschool

Je wereld verbreden

Op de Goudse Weekendschool ontdekken kinderen van 11 tot 13 jaar uit alle wijken van Gouda de wereld. Ze krijgen hier niet de reguliere schoolvakken, maar volgen lessen over thema’s als gezondheid, ondernemen, veiligheid, media en bouw. Zo krijgt hun algemene ontwikkeling een extra zetje, net als hun zelfvertrouwen. Ook worden vaardigheden zoals presenteren, samen-werken en communiceren extra geoefend. Door actieve werkbezoeken en speelse gastlessen is het voor veel kinderen geen straf om op zondag naar school te gaan. ‘Veel van onze kinderen hebben in hun eigen omgeving geen of weinig rolmodellen’, vertelt coördinator en leerkracht Linde Kuipers. ‘Daarom zijn de gastdocenten en werkbezoeken zo belangrijk. Ze verbreden hun kijk op de wereld. Wanneer ontmoet je als kind nou een advocaat?’

Enthousiaste leerlingen

Donateur Evert van Zijtveld is onder de indruk van het enthousiasme van de kinderen. ‘Ze willen allemaal zo graag, dat is mooi om te zien.’ Hij denkt een poosje mee met het droomhuis van Marwa. Ze besluiten samen om het huis een groen dak te geven, met sedumplantjes erop. Evert: ‘Ze kiezen zélf voor de Weekendschool. Dat is nodig om gemotiveerd te blijven, anders hou je het geen twee jaar vol.’ De Weekendschool is gratis voor leerlingen. De organisatie wordt gesponsord door bedrijven, de gemeente en fondsen zoals het fonds van Evert, dat ondergebracht is bij Kansfonds.

Kinderen die naar de Weekendschool komen hebben minder makkelijk toegang tot dit soort kennis. Ik vind het belangrijk dat ze een brede blik op de maatschappij krijgen. Dat hun fantasie geprikkeld wordt en dat ze contact hebben met een andere wereld.

Vrijwillige leerkracht

Lessen voor oud-leerlingen

‘Oud-leerlingen en hun ouders benaderen ons regelmatig met de vraag om extra steun’, vertelt Linde. ‘Hieruit blijkt hoe geliefd de Weekendschool is. Daarom starten we binnenkort een alumni-project zodat we leerlingen ook ná de basisschool kunnen blijven inspireren en begeleiden. Dat is voor ons leerkrachten ook wel fijn: we zijn aan de kinderen gehecht en zien graag wat er van ze terechtkomt.’

Fonds voor kwetsbare kinderen

De MH17-ramp zette het leven van Evert van Zijtveld in één klap op zijn kop. Zijn twee kinderen (18 en 19 jaar) zaten in het vliegtuig en stierven in de bloei van hun leven. Na hun dood vroeg hij zich af: waar leef ik nog voor? ‘Ze waren zó ontzettend belangrijk voor me. Ik concludeerde dat ik andere kinderen een kans wil geven in het leven. Dat doe ik nu via het Frederique en Robert-Jan van Zijtveld Fonds, vernoemd naar mijn eigen kinderen. Mijn kinderen hebben geen toekomst meer, maar anderen wel. Daar draag ik graag aan bij.’

Lees meer over dit Fonds op Naam

Waarom ik de Weekendschool steun? Als tiener heb je vaak maar één goede kans om een studierichting te kiezen. Kies je verkeerd, dan kost de overstap veel doorzettingsvermogen én geld. Dat heeft niet iedereen. Daarom is het zo belangrijk om jezelf en de wereld daaromheen te ontdekken.

Evert van Zijtveld Donateur
cover Mede 3 2021

Mede lezen?

Het verhaal over het projectbezoek van Evert van Zijtveld verscheen in de herfst van 2021 in ons kwartaalmagazine Mede Mogelijk Maken. Wil je meer inspirerende verhalen lezen en op de hoogte blijven van onze projecten? We sturen het magazine graag aan je toe.

Vraag een proefexemplaar aan