Kwetsbare ouderen

Ouder worden gaat vaak gepaard met groeiende kwetsbaarheid. Lichamelijke gebreken en geheugenproblemen. Een krimpend sociaal netwerk. Eenzaamheid ligt op de loer. Zelfredzaamheid komt in gevaar. Kansfonds steunt initiatieven die helpen voorkomen dat deze kwetsbare ouderen in sociaal isolement terecht komen. En die eenzame ouderen die het niet op eigen kracht redden in contact brengen met vrijwilligers.

Eenzame ouderen

Als je kinderen al lang het huis uit zijn, je partner wegvalt en je wereld kleiner wordt, loop je meer risico op eenzaamheid. Zeker als fysieke problemen of geheugenproblemen de kop opsteken. Een avondje uit, een goed gesprek. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Ook het dagelijks leven kan moeilijkheden op gaan leveren. Terwijl veranderende regelgeving en bezuinigingen ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Vaste ontmoetingsplekken zoals buurthuizen worden bovendien steeds vaker gesloten. Hoe vullen we dit zorggat op? En hoe zorgen we dat de kwetsbaarste groep ouderen niet vergeten raakt? Inloophuizen en vrijwilligersinitiatieven bieden uitkomst, vooral in het verlichten van eenzaamheid.

Het wordt steeds stiller. Niemand om even mee te kletsen. Daarom ga ik een paar ochtend per week naar de Jessehof.

Mevrouw Hof-Kamphuis (96)

Stralende ogen bij het Grijze Koppenorkest

Rinkelende bierdopjes, pingelende gitaartjes, vrolijk geneurie. En vooral: stralende ogen. De leden van het Grijzen Koppen Orkest oefenen voor hun volgende concert. Het orkest is een tweejarig ouderenparticipatieproject, opgezet vanuit een samenwerking van kunstenaarsgezelschap Fort van de Verbeelding, projectbureau Culturix en woonzorggroep Vitalis. Ouderen met dementie of niet-aangeboren hersenletsel leren samen muziek te maken. Met heel eenvoudige instrumenten. Of gewoon door lekker mee te klappen. ‘Voor mensen met dementie lijkt hun wereld af te brokkelen’, vertelt Marjon Meijers van Culturix. ‘Muziek maken geeft hen weer een gevoel van vertrouwen, zelfstandigheid en trots. De ouderen ontdekken dat ze nog iets nieuws kunnen leren. En komen in contact met anderen. Ook de kinderen zijn blij verrast wanneer ze hun vader of moeder zien schitteren op het podium.’

Schrijf je in voor de Kansfonds nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het nieuws over kwetsbare ouderen en Kansfonds? Schrijf je dan in voor de Kansfonds nieuwsbrief.

Ga naar de inschrijfpagina

Achtergrond: de doelgroep in getallen

Begin 2017 telde Nederland 3.1 miljoen 65-plussers. Dat aantal zal de komende jaren sterk stijgen; in 2040 leven er 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland. Van de 65-plussers in Nederland voelt een aanzienlijk deel (bijna 900.000) zich eenzaam. Dat aantal stijgt met de leeftijd; voelt 7% binnen de leeftijdsgroep 65-75 jaar zich eenzaam, bij 85-plussers is dat bijna 14%.
Eenzaamheid kan ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Eenzaamheid verhoogt de bloeddruk, stressniveaus en de kans op een depressie. Daardoor hebben eenzame ouderen een 14% grotere kans op een vroege dood dan een gemiddeld persoon. De kans op vroeg overlijden door eenzaamheid is daarmee twee keer zo groot als die bij overgewicht.

Lichamelijke en geestelijke klachten

Ruim 15% van de 85-plussers is ernstig depressief. Daarbij spelen lichamelijke beperkingen een rol (ruim 75% heeft langdurige lichamelijke beperkingen), maar ook gebeurtenissen als het overlijden van een partner, van leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Een groeiend aantal mensen lijdt aan Alzheimer.
bron: ouderenfonds.nl