Vluchtelingen in Nederland

De schrijnende situatie in Syri√ę. Mensenrechtenschendingen in Eritrea. Aanhoudend geweld in Irak en Afghanistan. Meer mensen dan ooit zijn op de vlucht. Ook in Nederland meldden zich ieder jaar duizenden vluchtelingen, op zoek naar een veilige plek om een nieuwe toekomst op te bouwen. Kansfonds wil deze mensen helpen hun plek te vinden in onze samenleving.

In 2016 vroegen ruim 18.000 mensen asiel aan in Nederland. Een jaar eerder waren dat er iets meer dan 43.000. Veel van deze mensen kwamen uit Syrie, Afghanistan of Somalie. Asiel aanvragen betekent niet automatisch dat je een verblijfsvergunning krijgt. Tijdens een intensieve procedure wordt bepaald of je vluchteling bent en voldoende reden hebt om in Nederland te kunnen blijven.

Steun voor hulp aan vluchtelingen

Na een vaak moeilijke, of zelfs traumatische vlucht, wachten in Nederland nog een aantal uitdagingen. Zo is het leven in een Asielzoekers Centrum (AZC) vaak niet makkelijk. En heeft iemand eenmaal een verblijfsvergunning ontvangen dan is moet de ‘nieuwe Nederlander’ nog aansluiting vinden in zijn of haar nieuwe woonomgeving. Kansfonds steunt daarom initiatieven die mensen helpen om makkelijker deel uit te gaan maken van de samenleving. Bijvoorbeeld door vluchtelingen een logeerplek aan te bieden terwijl ze wachten op een eigen woning. Of door hen te begeleiden in het doen van vrijwilligerswerk.

Schrijf je in voor de Kansfonds nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het nieuws over vluchtelingen in Nederland en Kansfonds? Schrijf je dan in voor de Kansfonds nieuwsbrief.

Ga naar de inschrijfpagina