Zwerfjongeren weer laten geloven in eigen kunnen

In Nederland leven ruim 12.400 zwerfjongeren. Ze hebben geen thuis. Ze worstelen met meerdere problemen tegelijkertijd. En ze komen die op eigen kracht zelden te boven. Kansfonds zet met Stichting Zwerfjongeren Nederland de aandacht voor deze jongeren in een versnelling. Dat doen we met geld. En door nieuwe inzichten te verspreiden.

Kansfonds wil versnellen

Het aantal zwerfjongeren neemt de afgelopen jaren nauwelijks af, ondanks alle maatschappelijke inspanningen. Daar willen we als fonds iets aan doen. Zes jaar lang zetten we de aandacht voor zwerfjongeren in een versnelling. We financieren tot 2020 circa 25 projecten met € 100.000, gespreid over drie jaar. We geven de projecten volop de kans te leren van elkaar. En we zorgen ervoor dat we zicht krijgen op de opbrengsten en leerpunten. Zo maken we met elkaar het verschil.

Projecten die zwerfjongeren helpen

In de projecten gaat het om langere tijd ondersteuning van een maatje, levensvaardigheden op kunnen doen of talenten ontwikkelen. Een combinatie ervan mag ook. De projecten bouwen voort op een bewezen methodiek. Ze helpen een succesvolle aanpak in stand te houden. Of ze zijn juist vernieuwend en nog niet eerder uitgeprobeerd. Kijk op deze kaart van Nederland om te zien waar alle zwerfjongerenprojecten zich bevinden.

Onze insteek

Kansfonds is met experts en de jongeren zelf op zoek gegaan naar wat écht een doorbraak kan geven in de zwerfjongerenproblematiek. Wat blijkt? Praktische problemen oplossen is natuurlijk belangrijk. Maar nog belangrijker is om de onderliggende problematiek aan te pakken. Zoals het vertrouwen in jezelf, levensvaardigheden, erbij horen en iemand die er voor je is. Lees meer over de insteek die we kiezen

Iemand die mij leert hoe het leven in elkaar zit. Hoe alles werkt. Hoe alles moet. Wat goed is en wat fout is. Dat is wat ik in mijn leven heb gemist.

Elroy van Doesburg

Wat werkt en wat werkt niet?

Kansfonds laat tussentijds onderzoeken wat de opbrengsten zijn van de projecten. Wat werkt wel en wat werkt niet in de aanpakken die de projecten kiezen? Onderzoekscentrum Impuls van Radboudumc doet dit onderzoek. De opbrengsten zijn bedoeld voor iedereen die serieus de zwerfjongerenproblematiek wil aanpakken.

Schrijf je in voor de Kansfonds nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het nieuws over zwerfjongeren en Kansfonds? Schrijf je dan in voor de Kansfonds nieuwsbrief.

Ga naar de inschrijfpagina

Hoe groot is de zwerfjongerenproblematiek

In ons land zijn meer dan 12.000 zwerfjongeren. Zij zijn een bij uitstek kwetsbare groep. Ze worstelen vaak met meerder problemen tegelijkertijd. En de hulp aan hen schiet vaak tekort. Zonder adequate hulp komen zij hun problemen zelden te boven. Lees meer over de zwerfjongerenproblematiek

Welke projecten realiseren we binnen deze versneller

De projecten van de zwerfjongerenversneller hebben één ding gemeenschappelijk. Ze verstreken het geloof in eigen kunnen van de zwerfjongeren. Bekijk de richtlijnen en criteria

Elk project kiest zijn eigen aanpak. Geef aan in onderstaand filter naar welke aanpak u zoekt. U krijgt dan een overzicht te zien van de projecten die met die aanpak werken.

Vragen?

Download voor alle details en richtlijnen deze PDF. Projectvoorstellen konden tot 1 februari 2017 worden ingediend. Met inhoudelijke vragen kun je terecht bij projectadviseur Annemarie de Wit.