Lang leve de vrijwilligers

In alle projecten die Kansfonds steunt, spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Zonder hun tijd, liefde en energie zouden de meeste projecten eenvoudigweg niet kunnen bestaan. In ons jubileumjaar willen we deze vrijwilligers graag in het zonnetje zetten. Ze verdienen het.

 

Sjoerd Klumpenaar: als iemand in je gelooft, kan je veel meer dan je denkt

“Sjoerd is een jongeman van 25 jaar en inmiddels ruim 2,5 jaar als vrijwilliger actief bij onze stichting. Als schuchtere jongen kwam hij binnen, maar inmiddels is hij er niet meer weg te denken. De kans die hij kreeg om bij onze stichting vrijwilligerswerk te doen om zo de afstand tot de samenleving en de arbeidsmarkt te verkleinen, heeft hij met beide handen aangepakt. Nu draait hij volop mee. Hij is verantwoordelijk voor facilitaire zaken en ICT. Hij leert zichzelf nieuwe vaardigheden aan en neemt anderen mee in ontwikkelprocessen. In die 2,5 jaar is hij helemaal opgebloeid en doet hij zijn werk met plezier.”
Uit de voordracht door collega Jop Urbanus

Door gezondheidsproblemen en pijnklachten raakte Sjoerd in een depressie. Hij probeerde een opleiding en werk maar dat lukte niet en hij belandde in de bijstand. Het was een moeilijke tijd. Hij zat thuis en raakte in een isolement. Een eerste vrijwilligersbaan was geen succes. Maar bij toeval kwam hij in gesprek met een medewerker van Netwerk Dien je Stad.

Netwerk Dien je Stad

Netwerk Dien je Stad is een lokaal jongerenvrijwilligersnetwerk in de gemeente Ede.
Het richt zich op jongeren die in Ede wonen en die iets voor kwetsbare mensen willen betekenen. Het netwerk biedt praktische hulp en sociale ondersteuning aan mensen die weinig of geen netwerk hebben. Een kleine klus in huis, samen koffiedrinken of iemand leren fietsen. Kinderen helpen met hun huiswerk of bij het oefenen van de Nederlandse taal.

Dankbaarheid

Sjoerd begon op kantoor met ondersteunende werkzaamheden. Hij ontwierp een logo en ontwikkelde de website www.dienjestad.nl.
“Ik kreeg steeds meer taken en heb veel geleerd. Toen de organisatie uitbreidde, groeide ik mee. Het werk hier past bij me. Websites bouwen, het beheer van de ICT. Ik krijg ook vragen van mensen en dan ga ik soms langs om de televisie in te stellen of geef ik computerondersteuning. Vaak zijn het oude mensen, maar nu ben ik daar erg enthousiast over. Dat je kan helpen en dat je een leuk gesprek met zo iemand hebt.
Het gevoel dat je iets voor iemand kan betekenen, dat je impact hebt op het leven van iemand anders. Die dankbaarheid is zo mooi om te ervaren. In het team van Netwerk Dien je Stad voelde ik me gezien en gesteund in mijn ziekteproces, er was tijd voor me, een luisterend oor en er werd voor mij gebeden.”

Goede basis

“Het netwerk heeft effect op de mensen die geholpen worden, maar het vrijwilligerswerk heeft me zelf ook uit mijn isolement gehaald. Ik dacht ik kan niets, ik ben niets waard, maar doordat mensen in je geloven en door het werk kreeg ik vertrouwen: ik kan wel iets. Ik leerde ook nieuwe mensen kennen. Ik werk nu zo’n twintig uur en het gaat gelukkig ook lichamelijk beter met me. In mijn vrijwilligerswerk heb ik heel veel geleerd: ik heb nu een goede basis en ben op weg naar een betaalde baan.”

 

Angela Doebar: Gun jezelf een kans om wat te bereiken

“Angela is twee jaar geleden bij Hotspot Hutspot aan komen waaien. Ze startte in het tuin- en klussenteam maar inmiddels is zij gestart met haar koksopleiding en draait zij mee in de restaurants van Hotspot Hutspot. Angela is een ontzettend lief en sociaal teamlid. Ze werkt enorm goed onder druk, zoals bij grote groepen gasten, waardoor ze een steun is voor haar teamgenoten in de keuken.” Uit de voordracht door Dorine Rüter

Angela werkte lang op de financiële afdeling van een scheepvaartbedrijf. Door de onverwachte dood van haar zus en de ziekte van haar moeder raakte ze de grip op haar leven kwijt en toen ze ook haar baan verloor, ging het echt fout. Een moeilijk tijd volgde, maar een toevallige ontmoeting met een vrijwilliger bij Hotspot Hutspot overtuigde haar ervan om ook vrijwilligerswerk te gaan doen.

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot heeft op drie locaties in Rotterdam duurzame restaurants waar vrijwilligers samenwerken in moestuin, keuken en wijkrestaurant. Ze leren er een vak en doen werkervaring op. Én ze maken goed eten.  Voor acht euro kun je er eten en minima kunnen zelfs gratis aanschuiven.

Klusteam

“Ik ben begonnen in het klusteam omdat ik handig ben. En het werken op steeds andere plaatsen sprak me aan. En ik dacht; als het me niet bevalt kan ik altijd nog overstappen naar de tuin of de keuken.” Ze stapte over, ging werken in de keuken en begon aan een opleiding tot kok. “Ik hou van koken. Mensen die bij me thuis komen eten vinden het altijd wel lekker.”

Leukste

“Ik hou van een vol restaurant en kan goed onder druk werken. Ik ben gewoon graag bezig. Anderen worden soms een beetje zenuwachtig als er veel gasten zijn, maar ik hou van gasten, vind het leuk om ze te zien. De sfeer bij ons is ontspannen en gezellig en we hebben echt lol.
De gasten van het restaurant zijn erg enthousiast. Ze weten dat veel vrijwilligers het moeilijk hebben gehad en daarom zijn ze erg dankbaar en trots op wat we samen voor elkaar krijgen.”

Betekenis

“Werken bij Hutspot was voor mij een redding. In 2013 had ik niets meer, maar nu, in maart 2018 ben ik klaar met mijn koksopleiding. En ik ben bezig met mijn vaarbewijs. Als ik een oproep zou moeten doen voor nieuwe vrijwilligers? Ik zou zeggen;  Gun jezelf een kans om wat te bereiken.’