Engelenacties

‘Ik had mijn leven lekker op de rit, vond ik. Net twee jaar bezig op het conservatorium – mijn droomstudie. Met een lieve vriendin en een leuk huis. Tot mijn grote liefde zei dat ze me ging verlaten.

Mijn wereld stortte in. Ik zag het totaal niet aankomen. Ik kwam terecht op een piepklein kamertje, met niet veel meer dan een piano en een magnetron. Ik was doodongelukkig. Om de pijn te vergeten ging ik drinken. Veel. Soms ging ik eerder weg van college, om te drinken. Normaal eten deed ik nauwelijks. Het kostte me erg veel moeite om goed voor mezelf te zorgen.

Naast school was er nog maar één activiteit waaraan ik deelnam: een improvisatiegroep. Daar stilde ik mijn honger vaak met de aanwezige koekjes. Dat bleef niet onopgemerkt. Ik moest toegeven dat ik vaak met honger naar de repetitie kwam. Vanaf dat moment brachten de groepsleden beurtelings eten mee. Dat trof me diep. Blijkbaar vonden ze mij die moeite waard.

Bas Bons (1984) is muzikant, liedschrijver en verhalenverteller. Hij vertaalt veel van zijn persoonlijke leven naar zijn muziek en theater. In maart 2017 verscheen zijn debuutalbum ‘Wakker’.

Dat er mensen zijn die zich belangeloos inzetten voor hun medemens, viel me vanaf dat moment vaker op. Mandjes uitdelen bij de supermarkt bijvoorbeeld, of fietslampjes uitzetten. Engelenacties ben ik ze gaan noemen. Ik nam me voor dat ook te doen. Soms door iets kleins: iets oprapen voor iemand, de deur openhouden. Maar ook door mijn naasten in de gaten te houden: Gaat het goed? Hebben ze iets nodig? Ik heb geleerd dat mensen die het echt moeilijk hebben, zelden om hulp vragen.

Op een dag zag ik een man uit een vuilnisbak eten. “Kom,” zei ik, “ik neem je mee voor een maaltijd.” Tijdens het eten vertelde hij me dat zijn vrouw hem had verlaten. Sindsdien ging het bergafwaarts. Baan verloren, huis kwijt en aan de drugs geraakt. Ik stond oog in oog met degene die ik was geworden, als ik mijn engelen niet had gehad. Dankzij hen was dit lot me bespaard gebleven.

De grootste engel, mijn ex, kwam kort daarna weer in mijn leven. Inmiddels is ze mijn vrouw, en verwachten we ons tweede kind. Nog steeds probeer ik de wereld dagelijks mooier te maken. Ik ben geen heilige, maar probeer wel een engel te zijn voor mensen die het nodig hebben.