Luister zonder oordeel

Toen ik acht jaar was, hoorde ik op een dag gekke geluiden in de garage. Ik ging kijken en trof een onverzorgde man met een lange baard. Hij stelde zich voor als een oude kennis van mijn ouders, en vertelde dat hij net twee jaar met een huifkar door de wereld was getrokken. Uren praatte ik met hem over zijn avonturen. Daar, in die garage, is mijn liefde voor verhalen ontstaan.

Later, als presentator van het tv-programma Taxi, hoorde ik nog veel meer verhalen. Ik reed mensen naar hun bestemming en voerde ondertussen gesprekken met hen. Een verborgen camera draaide mee. In het begin dacht ik nog weleens als een oude dame in een dertienin-een-dozijn-jas instapte: zo iemand heb ik al in de taxi gehad. Totdat ik met haar in gesprek ging. Door Taxi ontdekte ik dat íedereen een verhaal heeft. Het enige wat je hoeft te doen, is luisteren.

Tenenkrommend

Als programmamaker wil ik alles weten van de mensen die ik interview. Ik hang aan hun lippen. Het is bijna als bij een verliefdheid. Dan wil je ook alles van iemand weten. Sommige kijkers vinden dat op het randje. Zo sprak ik voor het tv-programma Hello Goodbye op Schiphol een man die ging emigreren nadat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd. Een radiomaker vond mijn vragen over hoe dat was geweest, tenenkrommend. Terwijl die man zelf ons gesprek heel bevrijdend vond. Hij ging juist emigreren, omdat niemand in zijn omgeving bereid was om te luisteren. Dan maar ergens wonen waar niemand mijn verhaal kent, dacht hij.

Impact

De lessen die ik dankzij mijn werk heb geleerd, probeer ik door te geven. Je hoeft geen grootse dingen te doen om de wereld een beetje beter te maken. Ook de kleine dingen hebben impact, zoals luisteren naar iemand die jou zijn verhaal wil vertellen. Door echt te luisteren, zonder een oordeel te vellen of je het verdriet toe te eigenen, laat je de ander voelen dat hij of zij ertoe doet. En dat is een basisvoorwaarde voor geluk. Dus vraag die kennis van wie de echtgenoot is overleden, hoe het met haar gaat. Doe een boodschapje voor de oudere buurman die niet zo mobiel is. Je geeft de ander een goed gevoel én je hoort de mooiste verhalen.