Meer dan een opstapje

Een aantal jaar geleden begon ik met vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils in Amsterdam. Ik wilde er een gospelkoor opzetten. Op dat moment leefde ik al vijf jaar van een bijstandsuitkering vanwege een burn-out. Ik had niet alleen amper geld te besteden, maar het ontbrak me ook aan energie om iets in mijn leven te veranderen. Ik wilde wel, maar de hele situatie gaf me gek genoeg ook een gevoel van veiligheid.

Satcha Maduro – Valies (42) is coach, inspirational speaker en traint hulpverleners. Eerder was ze werkzaam als maatschappelijk werkster.

Blijdschap

Het vrijwilligerswerk zag ik vooral als opstapje naar betaald werk. Ik wilde weer aan de slag als maatschappelijk werker. Het bleek een goede zet. Bij het gospelkoor merkte ik ook wat mijn aanwezigheid voor de mensen deed. Ze wandelden binnen met een hoofd vol warrige gedachten en na het zingen liepen ze vol positieve energie en blijdschap de deur weer uit. Door hen te helpen, voelde ook ik me beter. En dankzij het vrijwilligerswerk kon ik mijn eigen problemen relativeren. Ik had dan wel financiële problemen, maar er waren mensen die het nog slechter hadden dan ik.

Het vrijwilligerswerk werd inderdaad dat opstapje naar een betaalde baan. Inmiddels ben ik mindset coach en help ik ambitieuze vrouwen hun dromen realiseren. Ook ben ik spreker over het thema persoonlijk succes. Geldproblemen heb ik niet meer, maar ik zal nooit vergeten hoe het voelt om zonder baan en geld te zitten. Ik weet hoe de maatschappij naar je kijkt en ken het gevoel van falen dat eraan kleeft.

Kleine dingen

Vanwege mijn gezinssituatie kan ik niet meer intensief vrijwilligerswerk doen. Mijn dochter is verstandelijk beperkt en heeft daardoor extra zorg en aandacht nodig. Toch probeer ik met kleine dingen iets voor mijn medemens te betekenen. Een meneer uit de brand helpen die een paar euro tekortkomt bij de kassa. Een mevrouw met een lekke band en zware boodschappentas naar huis helpen. Ook als coach doe ik vaak net iets meer dan waarvoor mensen me hebben ingeschakeld. Het lijken kleine dingen, maar ik weet dat het voor deze mensen meer betekent. De aandacht, mensen laten merken dat je ze ziet. Dat is zoveel waard.