Kinderwijkraad op bezoek bij Jette Klijnsma

Op 17 juni stapten in Leeuwarden 13 kinderen en 10 begeleiders op de trein naar Den Haag. Op naar staatssecretaris Jette Klijnsma, om haar persoonlijk het boekje aan te bieden over het belang van de kinderwijkraad.

Elke week bij elkaar

‘Geachte mevrouw Klijnsma’, zo begint het boekje. Uitgebreid vertellen de kinderen haar in het boekje waarom zo’n kinderwijkraad zo belangrijk is en hoe die tot stand komt. Daar komt best wel wat bij kijken, zo blijkt. Eerst krijgen de leerlingen democratieles op school. De wethouder installeert de kinderwijkraad. En elke week komt de raad bij elkaar en voeren de kinderen de plannen uit. Daarbij krijgen ze hulp van Kies&Co, die het project opzette.

Niet alleen naar grote mensen luisteren

Kansfonds ondersteunt het initiatief om vooral ook in achterstandswijken kinderraden op te zetten. Daar leven meer kinderen in armoede. Kinderwijkraden bieden de kinderen de kans om actief te worden voor hun eigen leefomgeving. Ze maken zelf plannen om de problemen die zij belangrijk vinden, op te lossen. Hun stem is belangrijk. Een van de kinderen in het boekje: ‘Het is fijn om te merken dat kinderen ook belangrijk worden gevonden en dat ze ook naar ons luisteren en niet alleen naar grote mensen.’

Bekijk het boekje over de kinderwijkraad

http://kiesenco.net/wp-content/uploads/2015/10/Kinderwijkraad-boekjeJK.pdf

Bekijk de uitzending op het jeugdjournaal

http://jeugdjournaal.nl/artikel/810409-kinderen-denken-mee-over-de-buurt.html