Arm in Nederland. Eigen schuld?

Is het je eigen schuld als je in een rijk land als Nederland toch in armoede leeft? EO-presentator Dennis van de Geest ging op pad met vijf mensen met een behoorlijk uitgesproken mening over armoede.

In de vierdelige tv-serie zoekt de groep uit hoe armoede in Nederland er uitziet. Kent Nederland wel echte armoede? En heb je als je in armoede leeft gewoon slechte keuzes gemaakt of spelen er andere zaken mee?

De deelnemers ervaren aan den lijve wat armoede met je doet. Ze zien hun onderkomen steeds schameler worden en moeten vechten om de regie over hun eigen leven te behouden.

Armoede in Nederland

Eén op de tien mensen in Nederland leeft op of onder de armoedegrens. Onder kinderen is dat percentage nog hoger. Volgens het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek groeit inmiddels één op de acht kinderen op in een gezin met een (te) laag inkomen. Dat houdt in dat zij vaak niet gezond genoeg eten, geen geschikte kleding hebben en niet op schoolreisje kunnen. Armoede zorgt in veel gevallen voor sociale uitsluiting.

Terugkijken

Wilt u de serie Arm in Nederland? Eigen schuld! terugkijken? Dat kan nog via Uitzending Gemist. Benieuwd hoe u het er zelf af zou brengen in een situatie van armoede? Doe de Armoedetest en ervaar zelf de dilemma’s.

Dennis ontmoet deelnemers