Van de Straat zet zich in tegen schulden zwerfjongeren

Zwerfjongeren hebben schulden. Vrijwel zonder uitzondering en bijna allemaal ook bij de zorgverzekering. Want of je nu wel of geen zorgverzekering hebt, vanaf de dag dat je 18 wordt bouw je een schuld op als je niet betaalt. Het samenwerkingsverband Van de Straat wil hier een einde aan maken en start het pilotprogramma Met Zorg Verzekerd.

Vaak zijn jongeren zich er niet van bewust dat ze deze schulden maken. Zij denken: ‘ik ben niet ziek’. En hebben andere zaken aan hun hoofd. Veel jongeren belanden zo zonder dat ze het zelf weten in de wanbetalersregeling en betalen dan niet alleen de nominale premie maar daarbovenop nog eens 30% boete. De schulden stapelen zich op. Goede voorlichting is belangrijk, maar voor veel dak- en thuisloze jongeren is de informatie moeilijk op te nemen.

Praktische aanpak

Met Zorg Verzekerd is een praktische aanpak om te voorkomen dat kwetsbare jongeren die de jeugdhulp verlaten, schulden opbouwen door betalingsachterstanden van de zorgpremie. De pilot start met een klein groepje jongeren die in Amsterdam de jeugdhulp verlaten. De jongeren krijgen hulp met het afsluiten van een gunstige zorgverzekering. Maar ook met op tijd zorgtoeslag aanvragen. Ze krijgen financiële educatie en hulp in budgetbeheer. Zo moeten de jongeren op hun 19e schuldenvrij zijn en de regie over hun eigen financiën hebben

Samenwerken voor een betere toekomst

Van de Straat wil een betere toekomst voor zwerfjongeren. Daarvoor is verandering en vernieuwing nodig, in en buiten de bestaande systemen van zorg, welzijn, onderwijs, huisvesting, werk en financiën. Het programma is een initiatief van Kansfonds, Stichting Zwerfjongeren Nederland, Federatie Opvang en Kamers met Kansen. Met Zorg Verzekerd is onderdeel van Van de Straat.