Violen in de gymzaal. Het verhaal achter het leerorkest

Ieder kind hoort toegang te hebben tot muziekles. Ook als daar misschien geen geld voor is of als het van huis uit niet gebruikelijk is. Het Leerorkest maakt muziekles toegankelijk. Violen in de gymzaal vertelt het verhaal achter het succes van het initiatief. Dinsdag 2 februari wordt het boek feestelijk gepresenteerd.

‘Wat in de Amsterdamse Bijlmer van start ging als een kleinschalig project is 10 jaar later uitgegroeid tot een landelijke beweging die alle kinderen de kans wil geven om samen op school muziek te maken,’ zo vat auteur Patrick Meershoek, tevens Parool-verslaggever, het ‘klinkende succes’ van het Leerorkest samen.

Amsterdammer van het Jaar

Onlosmakelijk verbonden met het Leerorkest is het persoonlijke en inspirerende verhaal van initiatiefnemer Marco de Souza. De Braziliaan maakte na zijn komst naar Nederland toiletten schoon op het Centraal Station in Amsterdam, om in 2014 als oprichter van het Leerorkest te worden uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar.

Instrumentendepot

Kansfonds maakte het ontwikkelen van het instrumentendepot van het Leerorkest mogelijk. Dit initiatief beheert, onderhoudt en restaureert muziekinstrumenten zodat kinderen daar gebruik van kunnen maken.

Meer informatie over het Leerorkest en het boek Violen in de gymzaal vindt u hier