Meer Nederlanders in langdurige armoede

Nederland telt meer mensen in armoede dan een paar jaar geleden. De armoede houdt bovendien langer aan. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Veel mensen met financiƫle problemen blijken wel betaald werken te hebben. Daarmee verdienen ze niet genoeg om rond te komen.

Om te bepalen of iemand arm is gebruikt het SCP het niet-veel-maar-toereikend criterium. Als je langer dan een jaar moet rondkomen van een inkomen dat niet toereikend is om kleding, voedsel, huisvesting en sporadische sociale activiteiten te bekostigen dan ben je arm. Hoe langer die armoede duurt, hoe moeilijker het wordt je aan die situatie te ontworstelen, zo blijkt uit het onderzoek.

Opgroeien in armoede

Sinds 2008 is de armoede in Nederland toegenomen. Kansfonds is heeft daarom besloten extra aandacht te geven aan kinderen en gezinnen die in armoede opgroeien. De komende jaren brengen we tientallen initiatieven rond opgroeien in armoede samen in een versneller. Zo zetten we ons bijvoorbeeld in voor het vergroten van de veerkracht van gezinnen, het ontwikkelen van vaardigheden en het creeren van financiele zelfredzaamheid.
Maak hier kennis met een aantal van onze projecten.

Het volledige rapport van het SCP vindt u hier.