Dakloze jongeren schrijven brief aan staatssecretaris

Dakloze jongeren zitten op allerlei manieren klem. Ze willen hard werken om een goede toekomst op te bouwen, maar regels en procedures maken het knap lastig. Een aantal zwerfjongeren sloeg de handen ineen en schreef een brief aan de Tweede Kamer.

Dakloze jongeren hebben problemen met het vinden van een postadres, zo schrijven de jongeren. Het ontbreken van een postadres levert problemen op met het aanvragen van een uitkering. Het gat dat valt in de maanden dat de jongeren geen uitkering hebben zorgt weer voor (onnodige) schulden. Vaak vallen dakloze jongeren tussen wal en schip omdat ze niet in aanmerking komen voor ‘gewone’ regelingen voor daklozen. Of omdat ze dat niet willen. Zo voelen veel jongeren zich in de nachtopvang niet veilig. Op woensdag 9 maart is er algemeen overleg in de Tweede Kamer over maatschappelijke opvang. De jongeren vragen de commissie om deze problemen aan te pakken.

Integrale aanpak

Minstens 9000 jongeren in Nederland hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Soms zwerven ze letterlijk over straat. Vaker zwerven ze van logeeradres naar logeeradres of verblijven ze in een opvang. De jongeren hebben te maken met een complexe combinatie van problemen en hebben meestal schulden. Hun situatie vraagt om een integrale aanpak rond wonen, werk of opleiding en geldzaken. Momenteel worden te jongeren te vaak en te veel van het kastje naar de muur gestuurd. Om die integrale aanpak te stimuleren heeft Kansfonds samen met Federatie Opvang, Stichting Zwerfjongeren Nederland en Kamers met Kansen het programma Van de Straat ontwikkeld.

Aandacht voor dakloze jongeren

Over de situatie van dakloze jongeren in Nederland en de problemen waar zij tegenaan lopen vertelde Hella Masuger, directeur van Zwerfjongeren Nederland, op Radio 1. Beluister het item hier terug.