RTL4 Koffietijd over opgroeien in armoede

Praten over armoede. Het taboe doorbreken. Dat is het begin van een oplossing. Daar praten we vandaag over in het tv-programma Koffietijd op RTL4.

Henriette Hulsebosch, directeur van Kansfonds, vertelt over het werk van Kansfonds voor gezinnen in armoede. Indira vertelt hoe ze samen met haar drie kinderen rondkomt van een zeer krap budget.

Creativiteit

‘Eigenlijk voel ik me niet arm. Ik ben gezond, dat is het belangrijkste,’ vertelt Indira voordat ze in de studio aan tafel schuift. Toch moet Indira wel al haar creativiteit aanwenden om ervoor te zorgen dat haar kinderen niet tekort komen. Ze denkt goed na over de manier waarop ze haar geld besteedt en gooit zelden iets weg. Daarnaast krijgt ze hulp van Anna-Petra van Welzijn Divers. Die helpt haar om goed gebruik te maken van bestaande regelingen en potjes zodat haar kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. Zo kunnen de kinderen toch op dansles of voetbal.

Armoede in Nederland

‘Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn 421.000 kinderen, vertelt Henriette Hulsebosch. ‘De financiële situatie zorgt vaak voor een achterstand die niet meer in te halen is. Niet alleen krijgen sommige kinderen niet elke dag een gezonde maaltijd, of geschikte kleding. Doordat schoolreisjes, muziek- of dansles of een sportclub vaak ook te duur zijn lopen kinderen het risico om buitengesloten te raken.’

Aandacht voor armoede

Kansfonds heeft daarom besloten de aandacht voor gezinnen en kinderen in armoede in de versnelling te zetten. Inmiddels ontvangen bijna veertig initiatieven die zich inzetten tegen armoede financiering. De organisaties wisselen bovendien hun kennis en ervaringen uit. Zo leren we met elkaar wat werkt.

Het Koffietijd-item is hier terug te zien.

Meer informatie over het project ‘Doe Mee!’ van Welzijn Divers vindt u hier.