Kinderen Zuid-Holland lopen meeste kans op armoede

Een kwart van de Rotterdamse kinderen groeit op in een gezin met een laag inkomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). Het risico op armoede ligt daarmee het hoogst voor kinderen in Zuid-Holland.

Langdurige armoede

Ook in Amsterdam zijn de problemen groot. Meer dan twintig procent van de kinderen in deze stad groeit op in een huishouden met weinig geld. De helft daarvan zit al meer dan vier jaar in die situatie. Voor de kinderen betekent dat dat ze vaak niet mee kunnen doen met activiteiten als schoolreisjes of muziekles. En dat er vaak te weinig geld is om kleding te kopen.

Oplossingen

In heel Nederland zetten projectpartners van Kansfonds zich actief in voor kinderen en gezinnen in armoede. Bijvoorbeeld door ervoor te helpen dat ze tóch mee kunnen doen. Of door het gesprek over financier en armoede te openen en het taboe op te heffen. Zo krijgen kinderen in Amsterdam les over geldzaken op de Money School. En krijgen ouders in het Rotterdamse Lombardijen hulp om zélf oplossingen te vinden waarmee zij en andere buurtbewoners geholpen zijn.

Onderzoek CBS

In het onderzoek van het CBS is gekeken naar kinderen die in 2014 risico liepen op armoede. Dat aantal stijgt sinds 2010. De stijging worst onder andere veroorzaakt voor verlies in koopkracht en groei van werkloosheid. Meer lezen? Het onderzoek vindt u hier.