Kansfonds-partner zwerfjongeren in RTL Live

Zwerfjongeren helpen door vuur met ze te maken. En andere overlevingstechnieken te oefenen. Hoe dat hen verder helpt? Daarover vertellen ex-zwerfjongere Igor en outdoorbegeleider Johan in het tv-programma RTL Live.

Middenin het Kralingse Bos in Rotterdam vertelt Igor (25) zijn verhaal. Een aantal jaar geleden kwam hij door problemen thuis op straat terecht. Met hulp van Johan kreeg hij zijn zaakjes op orde. Inmiddels werkt hij als kok en gaat hij aan de slag als ervaringsdeskundige om andere dak- en thuisloze jongeren te helpen.

Leiding geven aan jezelf

Met hulp van survivaltechnieken leert Johan Hoogendijk van Fynder de jongeren niet alleen in het bos overleven, maar ook in het gewone leven. Stilhouden, een stapje terug doen, je voorbereiding bekijken en focus vinden zijn net zo belangrijk bij het stoken van een vuurtje als bij een moeilijk gesprek of een conflictsituatie. In beide gevallen heb je rust en de juiste tools nodig om je taak met succes uit te voeren. Zo leren de jongeren uiteindelijk leiding geven aan zichzelf.

Aandacht voor dak- en thuisloze jongeren

Fynder, de organisatie die dit traject verzorgt, maakt deel uit van de Kansfonds-versneller voor zwerfjongeren. Samen met andere projectpartners laten we jongeren geloven in eigen kunnen.In Nederland leven zeker 12.000 dak- en thuisloze jongeren die kampen met een ingewikkelde combinatie van problemen.

Benieuwd naar het verhaal van Igor en de aanpak van Johan? Bekijk dan hier het item van RTL Live