Haagse Schilderswijk Moeders opgeleid tot maatjes

Een mooie mijlpaal voor een groep moeders uit de Haagse Schilderswijk: zij rondden deze week een training rond opvoedondersteuning en ondersteuning in financiën af. Met de nieuw opgedane kennis staan de Schilderwijk Moeders vrouwen uit hun eigen wijk bij. De vrouwen ontvingen een certificaat als bewijs van hun vaardigheden.

Het initiatief ‘Schilderswijk Moeders’,  opgericht door buurtcentrum de Mussen, maakt deel uit van de Kansfonds-versneller ‘Opgroeien in armoede’. Daarmee is het initiatief één van de projecten waarmee Kansfonds de situatie van gezinnen in armoede wil verbeteren. De deelnemende vrouwen ontvangen training en staan vervolgens vrouwen uit hun wijk bij die geïsoleerd zijn geraakt of bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij hun financiën. De Schilderswijk Moeders vormen een brug tussen vrouwen uit de wijk en reguliere instanties en treden soms op als maatje of vertrouwenspersoon.

Haagse Schilderswijk

De Schilderswijk is één van de meest kinderrijke buurten van Den Haag en helaas ook een wijk die vaak negatief in het nieuws is. In de wijk heerst veel armoede en de werkloosheid is hoog. Met meer dan 100 verschillende nationaliteiten liggen er ook sociaal gezien veel uitdagingen in de wijk.

Laagdrempelig contact

Dankzij de Schilderswijk Moeders is de drempel om hulp te zoeken bij persoonlijke ontwikkeling, financiën en de opvoeding van de kinderen, flink omlaag gebracht. De moeders hebben dezelfde achtergrond en kunnen daardoor makkelijke contact maken. Zo helpen zij vrouwen uit hun wijk om minder geïsoleerd en meer zelfstandig te worden. De vrouwen krijgen zo ook meer mogelijkheden zichzelf te ontwikkelen. Ook voor de Schilderswijk Moeders zelf is het project waardevol. Zij krijgen hiermee de kans om nieuwe vaardigheden op te doen en nieuwe wegen te verkennen.

Kinderen in armoede

Eén op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede. In wijken als de Haagse Schilderswijk ligt dat percentage nog vele malen hoger. Gebeurt er niets dan lopen deze kinderen achterstanden op die bijna niet in te lopen zijn. Daarom zet Kansfonds de aandacht voor deze kinderen en gezinnen in de versnelling. Door initiatieven te financieren en bij elkaar te brengen die kinderen helpen om hun talenten te ontwikkelen en om mee te kunnen doen met leeftijdsgenootjes. Of die de ouders bijstaan met opvoedondersteuning en hulp bij het managen van de financiën.
Lees hier meer over opgroeien in armoede

schilderswijk-moeders-certificaat-uitreiking