Oudezijds 100: veilige haven voor kwetsbare mensen

Midden op de Amsterdamse wallen, tussen bordelen en gokpaleizen, staat christelijke leefgemeenschap Oudezijds 100. De broeders en zusters van de gemeenschap bieden warmte en hulp aan kwetsbare mensen. Vlak voor kerst maakte tv-programma Geloof en een hoop liefde een prachtig portret over deze bijzondere plek.

‘We hebben hier bijvoorbeeld mensen die uit een echtscheiding komen en geen plek meer hebben,’ vertelt broeder Sjoerd Mulder in het programma. ‘En mensen met verslavingsproblemen. Mensen van wie het hele leven zichtbaar één grote puinhoop is, tot mensen die het gewoon net niet meer redden.’ Mulder maakt samen met zijn gezin deel uit van een vaste groep bewoners die samen de gemeenschap vormgeeft.

Crisisopvang

Tania (20) is één van de mensen die een plek vond in Oudezijds 100 toen zij in een flinke crisis verkeerde. Zeventien jaar oud en hoogzwanger was ze, en ze had geen plek om te wonen. ‘In het begin was ik vaak verdrietig,’ vertelt Tania. ‘Ik voelde me alleen, kende niemand…’ Inmiddels, drie jaar later, woont Tania met dochtertje Chenaya in een begeleid wonen-project en kijkt ze met warme gevoelens terug op haar tijd in de leefgemeenschap.

Een plek voor iedereen

Kansfonds helpt mensen omzien naar de ander. Zodat niemand buiten de boot hoeft te vallen. Onlangs knapte de Oudezijds 1oo met hulp van Kansfonds een aantal kamers op zodat mensen als Tania daar een veilige plek vinden om hun leven op de rit te brengen.

Meer over Oudezijds 100

Lees het verhaal van Tania en leefgemeenschap Oudezijds 100 in ons magazine Mede.
Bekijk het programma Geloof en een hoop liefde hier op NPO.nl