Duizenden Rotterdammers komen niet uit de schulden

Meer dan 100.000 Rotterdammers zitten in de schulden. Meer dan een kwart van hen heeft zulke grote problemen dat zelfstandig er bovenop komen niet aan de orde is. Volgens Rekenkamer Rotterdam werkt de huidige aanpak van de gemeente niet.

Volgens het onderzoeksbureau is de gemeente Rotterdam er sinds 2012 niet in geslaagd om het aantal inwoners met problematische schulden omlaag te halen. In 2015 zaten evenveel Rotterdammers in de schulden als een paar jaar eerder. Hun gemiddelde schuld is gestegen van 41.000 euro naar 45.000 euro. De mensen met de grootste problemen weten slecht de weg naar de hulpverlening te vinden. Dat zou onder andere komen omdat de procedure te ingewikkeld is.

Hoge schulden

Schulden lopen eenvoudig snel op, vertelt een aantal Rotterdammers aan RTV Rijnmond. Zo kreeg Dina een onverwachte belastingaanslag omdat haar volwassen zoon bij haar inwoonde. Binnen mum van tijd zat Dina met een schuld van 39.000 euro diep in de problemen. De 25-jarige Jesse had een sportschool die failliet ging. ook zijn schulden liepen snel op. Inmiddels heeft de twintiger een schuld van meer dan 70.000 euro. Ondanks de grote problemen blijken veel van deze mensen geen individuele begeleiding te krijgen.

SchuldHulpMaatje

Dat die individuele begeleiding van onschatbare waarde kan zijn vertelde de Schiedamse Jack een aantal jaar geleden aan Kansfonds. Toen zijn vrouw een aantal jaar geleden plotseling vertrok moesten de vaste lasten ineens uit één salaris betaald worden. Jack: ‘Mijn hoofd zat vol van de scheiding. Ik wilde ’t liefst al die enveloppen in de prullenbak kieperen.’ Met twee kinderen en een flinke hypotheek had ook Jack in hoog tempo diep weg kunnen zakken. Gelukkig kwam hij bij Schuldhulpmaatje terecht. ‘Zo kwam ik bij Ada,’ vertelt hij. ‘Zij keek mee, hoorde mijn verhaal aan, hielp met ordenen. Zonder haar had ik het niet gered. Dan was er niet eens geld geweest voor boodschappen.’

Betere begeleiding

Inmiddels is het Rotterdamse beleid aangepast, maar de Rotterdamse Rekenkamer ziet weinig progressie. Het onderzoeksinstituut raadt de gemeente aan om voor meer en betere begeleiding te zorgen en de procedure voor een hulpaanvraag te versimpelen.