Ouders richten innovatief woonconcept op

Voor ouders van kinderen met een verstandelijke beperking is het vinden van een geschikte woonsituatie voor hun volwassen kind een grote zorg. Door bezuinigingen en hervormingen in de gezondheidszorg is dit nog moeilijker geworden. Een groep Eindhovense ouders nam het heft in eigen handen. Deze week openen zij wooninitiatief Plu-S.

Terwijl leeftijdsgenoten op zichzelf gingen wonen zat een groep ouders in Eindhoven met de handen in het haar. Voor hun kinderen met een lichte verstandelijke beperking was de stap naar zelfstandigheid geen haalbare kaart. De oplossing bleek te liggen in het oprichten van een eigen woonvorm. Veilig, betaalbaar en met passende begeleiding. Het resultaat is een wooneenheid van tien appartementen in een nieuwbouwwijk in Eindhoven.

Op eigen benen staan

De nieuwe bewoners zijn blij met hun stek, de woningen bieden de kans om op eigen benen te staan en tegelijkertijd steunt te vinden bij elkaar. Alle jonge bewoners hebben ongeveer een zelfde hoeveelheid zorg en begeleiding nodig. Hoewel de jongeren blijvend aangewezen zijn op begeleiding vinden de initiatiefnemers het belangrijker om te kijken naar wat de jongeren wél kunnen. Zelfontplooiing, omzien naar elkaar en gewaardeerd worden om wie je bent zijn dan ook belangrijke begrippen binnen Plu-S.