60-jarig Kansfonds op de bres voor inloophuizen

Kansfonds is 60 jaar geleden opgericht om te voorkomen dat kwetsbare mensen buitengesloten raken. Het katholiek sociaal denken is daarbij altijd ons kompas geweest. In dit jubileumjaar leidt dat kompas ons naar een groep mensen die extra kwetsbaar dreigt te worden. Als gebaar aan hen en de samenleving, introduceert Kansfonds een speciaal fonds op naam: Fonds Franciscus.

Verslaving. Een psychiatrische aandoening. Diepe armoede of dakloosheid. Er is een groep mensen in Nederland die structureel niet meer mee doet in de samenleving. Het sociale isolement zorgt voor een diepe sociale nood. Contact van mens tot mens hebben zij nauwelijks. Met het Fonds Franciscus roept Kansfonds een speciaal fonds in het leven voor deze groep allerkwetsbaarsten.

Inloophuizen sluiten de deuren

De belangrijkste plek waar deze mensen nog contacten vinden,  is in één van de ongeveer 200 inloophuizen in Nederland. Helaas worden juist inloophuizen door gebrek aan financiering bedreigd in hun bestaan. ‘Sommige hebben de deuren al moeten sluiten,’ vertelt Kansfonds-directeur Henriette Hulsebosch. ‘Daarmee verdwijnt de laatste kans op menswaardig contact voor de bezoekers van deze huizen, en dat gaat ons enorm aan het hart. We hebben als fonds geconcludeerd dat we dat niet kunnen laten gebeuren. Daarom heeft Kansfonds besloten dit jubileumjaar van start te gaan met extra aandacht voor deze kwetsbare groep. We richten ons in eerste instantie op inloophuizen en de financiering daarvan.

Het zestigjarig jubileum van Kansfonds werd onder andere meegevierd door Koningin Maxima. Zij bracht bij wijze van verjaardagsgeschenk een bezoek aan het inloophuis de Jessehof in Delft en zag met eigen ogen hoe belangrijk deze plek is voor de vaste bezoekers. Hoe dat  er aan toe ging? Onderaan dit artikel vindt u een videoverslag.

In ons jubileumjaar geven we extra aandacht aan deze kwetsbare groep.

Henriette Hulsebosch, directeur Kansfonds

Oprichting Fonds Franciscus

Kansfonds gaat bijdragen aan de financiering van de inloophuizen en werkt ondertussen samen met hen aan manieren om duurzaam te kunnen voortbestaan. Henriëtte Hulsebosch: ‘De komende maanden gaan we de plannen voor het fonds verder uitwerken. We willen in ieder geval meer doen dan alleen geld geven en we willen het samen doen. En dus gaan we op zoek naar mensen die met kennis, tijd of geld willen bijdragen aan een plek waar mensen in sociale nood terechtkunnen. Omdat ze menselijke waardigheid -net als wij- ook een grondrecht vinden.’

Op de hoogte blijven?

In de komende maanden gaat Kansfonds de inhoud en werkwijze van Fonds Franciscus verder vormgeven. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de Fonds Franciscus-nieuwsbrief.

Schrijf je in

Inspiratie

Met de oprichting van het Fonds Franciscus markeert Kansfonds op passende wijze haar 60-jarig bestaan. Henriette Hulsebosch vertelt: ‘Dit fonds ademt de geest van Paus Franciscus en sluit naadloos aan bij de barmhartigheid voor de allerkwestbaarsten die hij zo voorleeft.. De zorg voor kwetsbaren loopt als een rode draad door zijn leven. Daar laten wij ons als fonds graag door inspireren.’

Kansfonds zestig jaar

Kansfonds heeft een rijke geschiedenis van omzien naar elkaar, die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bombardementen op Rotterdam, hielp EHBO’er Albert Bergers de gewonden en daklozen in zijn wijk. Ook tijdens de wederopbouw organiseerde hij tal van acties om mensen in nood te helpen. Die acties werden later voortgezet vanuit een fonds dat de KRO daarvoor speciaal oprichtte: het huidige Kansfonds.

Kansfonds helpt mensen omzien naar de kwetsbaarsten in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt. We steunen kansrijke initiatieven die kwetsbare mensen helpen om hun situatie te doorbreken. En die zijn opgezet door betrokken mensen die iets willen doen voor de ander. Die ruim 500 initiatieven per jaar versterken we met geld. Dat doen we met giften van betrokken medemensen en door kennis en ervaring te delen. Zo zorgen we met elkaar voor een samenleving waarin plek is voor iedereen.