Vrijwilligerswerk goed voor je gezondheid

Elk jaar steunt Kansfonds ruim 500 projecten. Projecten waarvan wij geloven dat zij een verschil maken omdat ze er op allerlei manieren voor zorgen dat ook de kwetsbaarsten in onze samenleving niet buitengesloten raken. Al deze projecten werken dankzij de onvermoeibare inzet van duizenden vrijwilligers. Mensen die tijd en moeite steken in andermans welzijn. Gelukkig krijgen ze daar ook wat voor terug; waardering natuurlijk en dankbaarheid maar uit onderzoek van de Harvard Medical School blijkt vrijwilligerswerk ook goed voor je gezondheid!

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:
• Vrijwilligerswerk helpt de gevolgen van stress en angst tegen te gaan. Sociale contacten die je opdoet met het werk hebben een positief effect op je psychisch welbevinden.
• Vrijwilligerswerk verlaagt de kans op depressies.
• Vrijwilligerswerk maakt je aantoonbaar gelukkiger. Nuttig zijn voor anderen en geven maakt mensen gelukkig en dat is meetbaar in hersenactiviteit en hormonen.
• Vrijwilligerswerk versterkt het zelfvertrouwen en dat positieve gevoel werkt door in de manier waarop mensen naar hun leven kijken.
• Vrijwilligerswerk helpt je zin en richting te geven aan je leven. Het stimuleert en activeert.
• En als laatste: vrijwilligerswerk helpt je lichamelijk gezond te blijven. Vrijwilligers hebben zelfs een lager sterftecijfer. Oudere vrijwilligers bewegen meer, hebben minder kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en hebben betere denkvaardigheden.

Maar misschien had je de gezondheidsvoordelen helemaal niet nodig om je, net als bijna de helft van de Nederlanders, in te zetten als vrijwilliger.

Ben je nog wel op zoek naar leuk vrijwilligerswerk, kijk dan eens bij een vrijwilligerscentrale bij je in de buurt, al was het maar voor je eigen gezondheid!