De basis op orde voor 10.000 zwerfjongeren

Gisteren presenteerde staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis een Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren. Het doel van het actieprogramma is de ruim 10.000 dak- en thuisloze jongeren de komende jaren te helpen naar een zelfstandig bestaan met een eigen thuis. De jongeren worden ondersteund bij het zoeken van een betaalbare woning, schuldhulpverlening, werk en /of een opleiding en goede zorg.

Conferentie over zwerfjongeren

Blokhuis schrijft in het voorwoord van het actieprogramma dat hij heeft besloten dat er iets moest gebeuren toen hij met dak- en thuisloze jongeren sprak. Dat was tijdens een grote conferentie over zwerfjongeren in juni 2018, die is georganiseerd door Kansfonds en Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN), waarbij ook de koningin aanwezig was.

Hella Masuger, directeur SZN: ‘Wij zijn echt ongelofelijk blij met dit actieplan. We lobbyen al jaren voor de basis op orde voor zwerfjongeren. Het is fantastisch dat we nu een staatsecretaris hebben die hier echt werk van maakt. We kijken uit naar een constructieve samenwerking met echte doorbraken.’

Pilot gemeenten

Ongeveer tien gemeenten willen voor eind 2021 alle dak- en thuisloze jongeren de hulp en ondersteuning krijgt die zij nodig hebben. Zij krijgen één helder aanspreekpunt. In deze zogenoemde ‘pilotgemeenten’ gaat het hele programma direct in. Lees het hele actieprogramma hier.

Kansfonds en zwerfjongeren

Kansfonds financiert al jarenlang innovatieve projecten rondom zwerfjongeren. Daarin werken we samen met SZN, de Federatie Opvang, Drift en Movisie. Vier jaar geleden zijn we gestart met de versneller Zwerfjongeren om zes jaar lang de aandacht voor zwerfjongeren in een versnelling te zetten. Kansfonds is erg blij met de aandacht dat het onderwerp nu krijgt.

RTL Nieuws (08:30min)

NOS: ”Staatssecretaris Blokhuis belooft hulp voor alle dak- en thuisloze jongeren”