‘Jan Willem is de enige die ik door en door vertrouw’

Zwerfjongeren uit Haarlem krijgen van Stichting Bedrijf & Samenleving op allerlei gebieden ondersteuning. Het project Time2Shine koppelt hen aan een mentor uit het bedrijfsleven. Samen kunnen ze gericht aan een nieuwe toekomst werken.

Abdirahman (18 jaar): ‘Ik ben geboren in Somalië, maar heb bijna mijn hele leven in Saoedi-Arabië gewoond. De leefomstandigheden waren zwaar en mijn ouders besloten om naar familie in Londen te gaan. Mijn vader en ik gingen vooruit, maar Londen hebben we nooit gehaald. Mijn vader is onderweg wat overkomen en ik strandde in mijn eentje in Haarlem. De eerste periode in Nederland vond ik erg moeilijk. Ik kende niemand en wist niks van de regels, het systeem en de taal.

Jan Willem en Abdirahman - Time2Shine

Een paar jaar ging ik van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum, totdat ik bij een Soedanees gezin werd ondergebracht. Maar daar vertrok ik na een paar maanden, omdat ik me er niet thuis voelde. Toen had ik helemaal geen dak meer boven mijn hoofd. Gelukkig is de Somalische gemeenschap in Nederland hecht en was er altijd een bank om op te slapen.

Jan Willem ontmoette ik in 2016. Sindsdien is hij mijn steun en toeverlaat. Hij denkt mee als ik problemen heb, legt me de Nederlandse cultuur uit en we hebben veel lol samen. We appen en bellen bijna dagelijks. Sinds kort heb ik dan eindelijk mijn eigen plekje in het centrum van Amsterdam. Ook dan is Jan Willem er om samen meubels in elkaar te zetten. Hij is zoveel meer dan een mentor – hij is de enige in Nederland die ik door en door vertrouw. Hij is familie.’

'Af en toe slaan we een balletje'

Jan Willem: ‘Time 2 Shine vroeg me drie jaar geleden om een jongere te begeleiden. Dat wilde ik wel. Niet veel later ontmoette ik Man in de bibliotheek van Haarlem. In het begin was ons contact wat onwennig – we wisten nog weinig van elkaars cultuur. Dan gaf ik Man boeken mee, die hij de week erop ongelezen teruggaf. Hij vond het onbeleefd om te zeggen dat hij er niks mee kon. Daar hebben we achteraf enorm om gelachen.

In het begin regelde ik veel voor Man, inmiddels denk ik vooral mee over problemen. Bijvoorbeeld toen hij de onderwijsinspecteur op zijn dak kreeg. Man had nachtmerries, waardoor hij zich versliep. Sindsdien appt hij me na een slechte nacht, zodat ik hem kan afmelden op school. Ik ben erg blij dat Man nu zo’n mooie plek in Amsterdam heeft. Niet alleen omdat hij nu een dak boven zijn hoofd heeft, maar ook omdat hij een eigen stek heeft waar hij vrienden kan uitnodigen. Die sociale contacten zijn zó belangrijk voor hem.

“Nieuwe toekomst, nieuwe familie”

Het favoriete gespreksonderwerp van Man en mij is voetbal. Dat blijft bij praten, omdat ik niet kan voetballen. Sinds ik Man heb geïntroduceerd bij de golfclub slaan we af en toe samen een balletje. Dan kun je wel zien dat we het mentorschap zijn ontgroeid – we zijn eerder vrienden.’

Time2Shine

Bij project Time2Shine helpen vrijwilligers zwerfjongeren op weg. Jan Willem (57) uit Haarlem werd gekoppeld aan de Somalische Abdirahman (18). Meer weten? Kijk dan op de website van Time2Shine.

Word gratis lid van Mede

Wil je meer inspirerende verhalen lezen? Word gratis lid van ons magazine Mede.

Naar de inschrijfpagina