Biografie in Beeld

Wie ben ik? Waar ben ik goed in? En wat heeft mij gebracht waar ik nu ben? Voor de meeste zwerfjongeren ingewikkelde vragen. Bij Biografie in beeld creëren ze met hulp van video letterlijk een positief beeld van zichzelf.

Bijdrage Kansfonds

€ 50.000

Aanvrager

Stichting Kunst=zinnig

Doelgroep

Zwerfjongeren

Hoe werkt het?

Onder begeleiding van een journalist en een psychotherapeut maken de jongeren een film. Verleden, heden en toekomst komen aan bod. Ze stellen elkaar vragen, leren luisteren, nee zeggen en zichzelf in beeld brengen. ‘Wat is mijn grootse wens?’ ‘Wat zijn mijn valkuilen?’ ‘En welke strategieën heb ik aangeleerd om te overleven?’ zijn enkele van de vragen die voorbij komen. Aan de hand van de verschillende rollen als interviewer, verteller of regisseur leren de jongeren veel over zichzelf en hun eigen functioneren. En oefenen ze onder meer hoe je een gezonde relatie kunt aangaan en onderhouden. Alle verhalen bij elkaar vormen uiteindelijk een mini-documentaire.

Hoever zijn we?

Zestien jongeren hebben inmiddels deelgenomen aan het traject van Biografie in Beeld. Na afloop van het traject krijgen ze een document van hun ontwikkeling mee in de vorm van een film. In het najaar van 2016 gaat een nieuwe groep jongeren van start.

De groepen maken een flink proces door, weten we inmiddels. ‘De eerste paar bijeenkomsten lagen de tienermoeders op de afgesproken tijd vaak nog op bed. Later in het traject kwamen ze soms zelfs ‘te vroeg,’ vertelt initiatiefneemster Petra Spreij over haar eerste groep. De meiden hadden veel baat bij hun nieuwe structuur. Gingen zich beter kleden. Leerden opvang voor hun kinderen regelen. En kregen veel meer zelfvertrouwen. ‘De groep is bijzonder hecht geworden en de moeders houden contact,’ vertelt Petra. ‘Zo helpen ze elkaar met van alles en nog wat, maar maken ze ook plezier door bijvoorbeeld samen naar de kinderboerderij te gaan.’

“Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik geloof nu meer in mezelf als moeder. Ik weet ook beter waar ik goed in ben. Hierdoor kan ik gaan kijken naar wat ik voor werk wil gaan doen.”

Karlijn (22)

Wat levert het op?

Van de zestien deelnemers die nu het traject doorlopen hebben, heeft een flink aantal nieuwe stappen gezet. Vijf deelnemers zijn van een instelling naar zelfstandige woonruimte verhuisd. Zes deelnemers hebben werk gevonden. En vijf jongeren zijn aan een studie beginnen of staan ingeschreven. Een deel van de jongeren blijft nog een tijdje betrokken bij Biografie in Beeld om zich tijdens een stage nog wat verder te ontwikkelen.

Ik heb opnieuw mensen leren vertrouwen

Larissa (20)

“Er hing een veilige sfeer, ik voelde dat er geen oordeel was over mij en mijn verleden. Na enkele weken durfde ik mijn levensverhaal te vertellen op camera. Als me vooraf was gevraagd om dit te doen, had ik dat nooit gedurfd. Maar door de rustige opbouw, ben ik het gewoon aangegaan. Ik heb dingen verteld die ik nog nooit eerder met iemand had gedeeld. Hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. De andere deelnemers vertelden ook over hun leven en daardoor is een hechte band ontstaan. Sommigen zie ik echt als mijn zussen nu. Ik krijg van familie te horen dat ik een positievere uitstraling heb. Stapje voor stapje durfde ik gedurende de training steeds meer. Vol trots kan ik nu zeggen dat ik een baan heb in de catering op een luchthaven. Het is pittig om te werken, ik heb natuurlijk ook een dochtertje van 1, maar het geeft me ook veel voldoening. Voor het eerst zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ik geloof dat ik iets kan en dat als ik ergens voor ga, dat dingen kunnen lukken!”

“Mijn wens was om mijn zoontje meer los te kunnen laten. In het begin liep ik huilend naar de trainingen toe en was de halve ochtend nog afgeleid. Op het laatst keek ik uit naar de trainingsdagen en kon ik vertrouwen op de oppas. Mijn volgende stap is dat ik weer een opleiding ga doen.”

Elisa (23)

Aanvrager: Stichting Kunst=zinnig

Heer Bokelweg 138
3032 AD Rotterdam
www.biografieinbeeld.nl/producten/geloof-in-eigen-kunnen/