Een veilige werkplek voor mensen met een psychiatrische achtergrond

Bijzondere mensen brouwen bijzonder bier in hartje Amsterdam. Brouwerij De Prael biedt al vijftien jaar werk aan mensen die niet zo makkelijk een reguliere baan kunnen vinden.

Bijdrage Kansfonds

€ 80.000

Aanvrager

De Prael Holding B.V.

‘Het ambacht bierbrouwen laat zich uitstekend opdelen in laagdrempelige werkzaamheden. Die weer makkelijk te vertalen zijn naar opdrachten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,’ vertelt oprichter Arno Kooij. ‘Samen met Fer Kok ben ik vijftien jaar geleden Brouwerij De Prael gestart. Als collega’s in de psychiatrie en met gedeelde passie voor speciaal bier zagen we een manier om onze passies te combineren én een probleem op te lossen. We merkten namelijk allebei dat er steeds minder passende activiteiten waren voor mensen met een beperking; werkprocessen die niet goed ingericht zijn, onjuiste bejegening, het werkte gewoon niet.’ Nu, vijftien jaar later, heeft De Prael ongeveer 150 betaalde en onbetaalde medewerkers en staat de brouwerij op het punt om flink uit te breiden met een tweede locatie.

Een leerzaam brouwproces

Brouwers Bart en Arno - foto van Martijn van de Griendt

‘De kennismaking met Brouwerij De Prael is een cadeautje van het leven zelf geweest.’ Aan het woord is brouwer Bart Roozendaal, die twaalf jaar geleden als vrijwilliger bij De Prael terecht kwam. ‘Ik zat in een afkickkliniek en een begeleider wees me op De Prael. “Je hoeft geen cv mee te nemen, ga maar gewoon kijken”, zei hij. Dat heb ik gedaan. Tot die tijd werd ik nergens warm van, had geen interesses of ambities. Nu werk ik er fulltime, ben ik als eerste in de brouwerij en ga als laatste weg.’

Twaalf jaar later heeft Bart meer dan een miljoen liter bier gebrouwen. ‘Daar ben ik ontzettend trots op. Het beste bier maken dat er is: daar werk ik elke dag keihard voor. Soms neem ik mijn werk mee naar huis, om te proeven, en te bedenken hoe het nog beter kan. Alles gaat goed met me, ik heb veel geleerd de laatste jaren. Over het bierbrouwen natuurlijk, maar ook over mezelf.
Van het op tijd naar bed gaan tot het werken in een team. Het geeft me een machtig gevoel om onderdeel uit te maken van De Prael. We zijn bezig met brouwsel nummer 1500, dat wordt
een heel bijzonder biertje.’