De Beter Leven Challenge

Armoede kan leiden tot gezondheidsachterstand. Zeker voor kinderen is dit risico groot. In de Wageningse wijk Nude start welzijnsorganisatie Solidez daarom De Beter Leven Challenge. Om gezonde leefstijl te motiveren en zo de achterstand weer in te lopen.

Bijdrage Kansfonds

€ 25.000

Aanvrager

Stichting Solidez Welzijn in uitvoering

Hoe werkt het?

De Beter Leven Challenge staat voor positieve gezondheid. Dit betekent niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentale en sociale. Zowel voor kinderen als hun ouders. Bij de kinderen staan gezonder eten, meer beweging en een gezonde leefstijl centraal. Ze worden actief betrokken bij het bedenken en organiseren van activiteiten. Zo zijn ze sneller geneigd mee te doen. En mee te blijven doen. Ook bij de ouders richt het project zich op gezonder leven en participeren. Bij hen is er echter ook aandacht voor de voorbeeldfunctie die zij hebben voor hun kinderen. En de invloed die zij op hun kinderen kunnen hebben. Het project wordt ingevuld op basis van de behoeften van zowel ouders als kinderen.

Door mee te gaan met mijn dochter naar kinderkoken heb ik andere alleenstaande moeders leren kennen. Het was altijd lastig om oppas te regelen; ik ken niet zoveel mensen in de buurt. Nu kunnen we elkaar helpen.

Farah Amati, 30 jaar

Hoever zijn we?

Er zijn inmiddels een groot aantal activiteiten en evenementen uitgevoerd. Bijvoorbeeld een groot buitenspel in de wijk met daarna samen een gezonde lunch bereiden en eten. Tegelijkertijd werd er op een laagdrempelige manier over voeding gepraat. De kinderen krijgen ook een keer per week breakdance-les en sporten twee keer per week onder begeleiding in een gymzaal. Ze werken en spelen in buurttuinen en verbouwen daar zelfs groenten. Er zijn meerdere uitjes geweest, zoals een dag naar Nemo en een survivalmiddag. Voor ouders en jonge kinderen samen zijn er kinderkooklessen. Dit heeft als bonus ouders met elkaar in contact gebracht. Zij ondersteunen elkaar nu af en toe. Er staan alweer tal van nieuwe activiteiten op de planning.

Modderdag

Survivallen is cool: spannend voor jezelf maar je moet ook veel samen doen. Dan lukt het beter.

Davey Advic, 9 jaar

Wat levert het op?

Gezinnen in Nude zijn meer bezig met een gezonde leefstijl ontwikkelen en houden. Ze eten gezonder, bewegen meer, en hebben meer contact met elkaar. Door het maatwerk krijgen ze hulp precies waar dat nodig is.

Stichting Solidez welzijn in uitvoering

Rooseveltweg 408 A
6707 GX Wageningen

Website: http://www.solidez.nl/
De Beter Leven Challenge is ook te volgen op Facebook