Ervaringsthuis

In het Ervaringsthuis kunnen dak- en thuisloze jongeren in alle rust aan een nieuwe toekomst werken. Een ervaringscoach die zelf ooit zwierf geeft het goede voorbeeld en helpt de jongeren op weg.

Bijdrage Kansfonds

€ 43.500

Aanvrager

Youké Sterke Jeugd

Doelgroep

Zwerfjongeren

Hoe werkt het?

Reguliere hulpverlening slaat vaak niet aan bij zwerfjongeren. Het vertrouwen mist. Hulpverlener Youké heeft daarom de handen inéén geslagen met Be4you2, een platform van ervaringsdeskundigen en profesionals. De uitkomst daarvan is het Ervaringsthuis. Vaste bewoner van dit huis is een ex-zwerfjongere die opgeleid wordt tot coach. Zwerfjongeren kunnen tijdelijk in het huis wonen en leren hier op eigen benen staan. Deze jongeren proberen op hun beurt ook weer anderen verder te helpen.

‘Ik heb zelf in die tijd ook rondgezworven en wil voor de kwetsbare jongeren klaarstaan. Mij had het ook geholpen als ik toen een thuis had gehad’

Saida - ervaringsdeskundige

Hoever zijn we?

Het project is een spannende zoektocht naar balans. Bijvoorbeeld tussen het professionele hulpverlenen en het ervaringsgerichte coachen. Inmiddels is er een huis gevonden en een hoofdbewoner die als ervaringsdeskundige de jongeren gaat coachen. Ook de eerste jongere is gearriveerd. Het project is van start gegaan!

Stichting Youké

Verlengde Slotlaan 109
3707 CE Zeist