ExpEx voor en met zwerfjongeren

Hoe helpen we dak- en thuisloze jongeren om uit hun situatie te komen? Hoe geven we hen geloof in eigen kunnen? Niemand weet dat beter dan zwerfjongeren zelf. Stichting Xtra traint deze jongeren om op te treden als ervaringsdeskundige.

Bijdrage Kansfonds

€ 49.500

Aanvrager

Stichting Xtra

Doelgroep

Zwerfjongeren

Hoe werkt het?

Ex-zwerfjongeren worden getraind als ervaringsdeskundige. Ze gaan de straat op om met dak- en thuisloze jongeren in contact te komen. Geven tips en bieden een luisterend oor. Proberen de stap naar reguliere hulpverlening te verkleinen. Maar het team geeft ook advies aan de gemeente en aan hulpverlenende instanties. En omdat de jongeren uit het team zelf ook nog een weg te gaan hebben, krijgen ze hulp om hun eigen talenten en ontwikkelpunten te leren kennen.

Hoever zijn we?

Al 22 jongeren zijn getraind om als ervaringsdeskundige te werken. De jongeren zijn actief als maatje en geven verbeteradviezen aan beleidsmakers. Steeds meer organisaties maken gebruik van hun kennis en ervaring.

“Alleen kom je er wel, maar samen kom je verder. Nu heeft iemand nog wat aan mijn ‘ellende’ oftewel wat ik heb meegemaakt.”

ervaringsdeskundige

Wat levert het op?

Dankzij hun achtergrond als zwerfjongere kunnen de ervaringsdeskundigen hun doelgroep beter benaderen. Zo maken ze het makkelijker voor jongeren om uiteindelijk professionele hulp te zoeken. Zelf zijn de ervaringsdeskundigen ook nog volop bezig hun leven op de rit te krijgen. Ze zijn stabiel, maar hebben ook nog een weg te gaan. Het helpen van andere jongeren geeft hen een gevoel van nut en betekenis. Dankzij het gerichte straatwerk ontstaan mooie contacten. En komt er beter zicht op de omvang van de doelgroep.

Stichting Xtra

Zichtenburglaan 260
2544 EB Den Haag
www.xtra.nl