Gezonde opvoeding in Villa Voorstad

Financiƫle problemen gaan vaak hand in hand met talloze andere uitdagingen. Zo blijkt het voor gezinnen die met armoede kampen lastig om de kinderen een gezonde opvoeding mee te geven. En om ze gezond te laten eten. Villa Voorstad maakt gezond leven in Deventer toegankelijker. Gewoon vanuit het buurthuis.

Bijdrage Kansfonds

€ 25.000

Aanvrager

Stichting Villa Voorstad

Hoe werkt het?

Een gezonde opvoeding begint bij gezond eten. Daarom richt Villa Voorstad zich in dit project op het leren maken van gezonde maaltijden en het rondbrengen daarvan in de wijk. Ouders en kinderen met geldproblemen uit de wijk kunnen deelnemen aan een workshop budget koken. Samen of apart leren ze een gezonde maaltijd te maken, die ze vervolgens ook samen kunnen opeten. Voor ouders zijn er ook speciale kookworkshops met aandacht voor eenvoudige kooktechnieken, creatief koken, en boodschappen doen met een beperkt budget. Buurtbewoners die geen vaardigheden of tijd hebben om zelf te koken kunnen bij een mobiele keuken tegen kostprijs een voedzaam maal krijgen.

Nu ik hier ga eten hoef ik niet altijd meer alleen te eten. Hier ontmoet ik andere mensen die in dezelfde situatie zitten waarin ikzelf zit.

Buurtbewoner

Activiteiten

Villa Voorstad organiseert drie vaste activiteiten. Budgetkoken, waar jongeren wekelijks met en voor elkaar een goedkope en gezonde maaltijd koken. De recepten worden verzameld en uiteindelijk gebundeld tot een kookboek. In samenwerking met Stichting Recht Op worden warme maaltijden bereid waar mensen uit de wijk bij aanschuiven. Dan is er ook nog de Men-cave, waar maandelijks een gezellige avond wordt georganiseerd voor mannen uit de wijk. Hier krijgen zij workshops van een professionele kok. Na negen bijeenkomsten nodigen de mannen hun naasten uit om vervolgens een maaltijd voor ze klaar te maken. Naast deze activiteiten doet de Villa Voorstad foodtruck mee aan verschillende lokale activiteiten, zoals een stoepkrijtactie, een pleinfeest, Nationale Buitenspeeldag, en meer.

De kinderen helpen een handje bij het Pleinfeest

Wat levert het op?

Zowel ouders als kinderen uit de wijk zijn bewuster bezig met gezonde voeding. Door de kookworkshops weten ze hoe ze een voedzame maaltijd kunnen bereiden met een beperkt budget. De wijk wordt gezonder. En socialer, omdat de workshops gezinnen ook met elkaar in contact brengen.

Het eten heeft veel meer smaak dan als ik thuis alleen zit te eten, ik eet hier ook meer. Gezellig hoor.

Buurtbewoner

Stichting Villa Voorstad

Stichting Villa Voorstad
Bierstraat 52
7416 AM Deventer