Kinderen in armoede

Armoede komt vaak niet alleen. Sommige gezinnen kampen met zóveel problemen tegelijk dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Dat levert veel stress op. Stichting Samen Oplopen in Zeist koppelt aan deze gezinnen een ervaren vrijwilliger die helpt om de problemen te ontrafelen.

Bijdrage Kansfonds

€ 40.000

Aanvrager

Stichting Samen Oplopen

Hoe werkt het?

De gezinnen die hulp krijgen van Samen Oplopen kampen allemaal met armoede en een gebrekkig sociaal netwerk. Een gezin met meerdere problemen tegelijkertijd krijgt daarom een vrijwilliger toegewezen die bijspringt op verschillende niveaus. Samen langs bij instanties. Samen aan de slag met de administratie. Meekijken in de opvoeding. Maar ook samen naar de bibliotheek of de kinderboerderij.

Hoever zijn we?

Twintig gezinnen worden inmiddels op deze manier uit de brand geholpen. De hulp richt zich op het vergroten van het netwerk. En op het vergroten van de zelfredzaamheid. Na één of twee jaar moet een gezin zelfstandig verder kunnen.

“Onze vrijwilliger komt één keer in de week en is erg aardig. Hij helpt ons met allerlei dingen en is het is heel gezellig als hij er is. Hij oefent geen druk uit maar denkt gewoon mee en helpt ons ruimte in ons hoofd en huis te creëren. De humor en warmte die hij iedere keer meebrengt is heel waardevol voor ons.”

moeder

Wat levert het op?

Ouders krijgen hun leven weer op orde en ontwikkelen meer zelfvertrouwen. Ze kunnen hun verhaal beter kwijt en weten dat ze op iemand kunnen bouwen. Zo komt er ruimte in hun hoofd. Het hele gezin ervaart minder stress. Ook de kinderen varen er wel bij. Ouders geven aan dat ze weer ruimte en energie hebben om echt op te voeden. En omdat ouders beter gebruik maken van voorzieningen, kunnen kinderen hun verjaardagen weer vieren. Of lid worden van een sportclub.

Stichting Samen Oplopen

Oude Arnhemseweg 250
3705 BJ Zeist
www.samen-oplopen.nl