Kinderen van de Voedselbank bij Resto VanHarte

Zelfs als een gezin ondersteuning krijgt van de Voedselbank kan het zijn dat goed en gezond eten erbij inschiet. En dat terwijl goed eten zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. Resto VanHarte wil daarom 5000 kinderen uit gezinnen van de Voedselbank aan tafel verwelkomen. Om lekker en gezond te eten, maar ook om allerlei vaardigheden op te doen en uit het isolement te komen waar veel van deze kinderen in verkeren.

Bijdrage Kansfonds

€ 25.000

Aanvrager

Stichting VanHarte

Hoe werkt het?

Het project richt zich op gezinnen met kinderen onder de 12 jaar die gebruik maken van de Voedselbank. Er wordt een gezonde maaltijd geserveerd, maar er is ook aandacht voor thema’s als bewegen, gezonde voeding en pesten. En terwijl een aantal van de ouders meehelpt in de keuken worden de kinderen vermaakt met kinderactiviteiten.

Het is fantastisch om te zien hoe kinderen opbloeien met een beetje oprechte aandacht en waardering. Juist de sleutelkinderen die voorheen niet mee konden doen, ontwikkelen zich tot kinderen op een sleutelpositie.

Lucas Geluk, Resto Manager Amsterdam

De praktijk

Het project draaide in 2016 in Amsterdam, Enschede, Zwolle, Arnhem, Tilburg, Den Bosch, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Om de drempel om te komen eten te verlagen werden ook vrijwilligers van de voedselbank uitgenodigd voor een maaltijd. Daarnaast organiseert VanHarte speciale activiteiten zoals kinderkookworkshops om het voor de kinderen extra aantrekkelijk te maken. Ervaring leert dat als de kinderen graag willen de ouders volgen. Tijdens de kinderkookworkshops wordt er ook veel aandacht besteedt aan gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Wat levert het op?

De kinderen kunnen meedoen aan activiteiten waar ze normaal geen toegang toe hebben, van creatief tot sportief. En ze doen nieuwe, belangrijke (sociale) vaardigheden op. Ook voor de ouders kan het project een belangrijke impuls geven. Vooral de alleenstaande moeders doen hier broodnodige sociale contacten op.

Stichting VanHarte

Gatwickstraat 1
1060 JA Amsterdam

Website: https://www.restovanharte.nl/