Kinderwijkraden in achterstandswijken

Hoe vaak praten we wel óver kinderen maar niet mét hen? In de Kinderwijkraden van Kies&co bespreken kinderen tegen welke problemen in de wijk ze het meest oplopen. En bedenken ze zélf oplossingen.

Bijdrage Kansfonds

€ 40.000

Aanvrager

Vereniging Kies&co

Hoe werkt het?

De kinderwijkraden worden opgericht in buurten met veel sociale problematiek en armoede. Tijdens een serie democratielessen op de scholen inventariseren de kinderen de problemen in hun wijk en bedenken plannen om die op te lossen. Daarna gaan de kinderen wekelijks in groepjes aan de slag om de beste plannen tot uitvoering te brengen.

Hoever zijn we?

Inmiddels zijn Kinderwijkraden actief in Leeuwarden, Amersfoort en Lelystad. Het afgelopen jaar hebben de kinderen hun tanden in heel wat problemen gezet. Vuurwerkoverlast bijvoorbeeld. En hangjongeren. De kinderen uit de Leeuwardense wijk Heechterp-Schieringen baalden ervan dat hun wijk steevast als slechtste wijk van Nederland weggezet wordt. Ze namen zich voor dat ze met een positief verhaal in het Jeugdjournaal wilden komen en dat is gelukt.

“Omdat als je dingen regelt, leer je daar van en we willen niet meer negatief in het nieuws.”

Denise

Wat levert het op?

Kinderen weten heel goed wat er loos is in hun buurt. En ze hebben vaak simpele, concrete, haalbare oplossingen. Zo werken de kinderen zelf aan het verbeteren van hun buurt. De kinderwijkraden bieden een plek aan allerlei verschillende kinderen. Slimmeriken worden extra uitgedaagd. Verlegen kinderen bloeien op in een veilige omgeving. En kinderen met moeilijk gedrag voelen zich gehoord en gezien.

Vereniging Kies&co

Vondellaan 41
3818 WN Amersfoort
www.kiesenco.net