Maatjesproject voor zwerf- en risicojongeren

In Lelystad houdt het Eropaf-team zich bezig met de moeilijkste groep dak- en thuisloze jongeren. Stabiele huisvesting en begeleiding van een ervaren maatje moeten de negatieve spiraal doorbreken.

Bijdrage Kansfonds

€ 30.000

Aanvrager

Stichting IDO

Doelgroep

Zwerfjongeren

Hoe werkt het?

In Lelystad zwerven tientallen jongeren zonder vast woonadres. De moeilijkste groep kampt met een complexe combinatie van problemen en vertoont vaak terugkerend crimineel gedrag. Een aantal partners heeft de handen ineens geslagen en het Eropaf-team opgericht; een team dat deze jongeren actief opzoekt en benadert. De jongeren krijgen stabiele huisvesting en begeleiding om hun leven weer op de rit te krijgen. Eenmaal in rustiger vaarwater beland, krijgt de jongere ook een maatje toegewezen.

Hoever zijn we?

Er is een stevige samenwerking ontstaan tussen de maatschappelijke partners en de gemeente Lelystad. Het Eropaf-team is actief. Een groep jongeren is hard bezig om hun leven zo te stabiliseren dat zij onder begeleiding van een maatje aan de toekomst kunnen werken. Het werven van die maatjes heeft nog wel wat voeten in de aarde. Je moet stevig in je schoenen staan om deze jongeren echt te kunnen helpen. Het team zoekt daarom naar maatjes die zelf ervaring hebben met het leven dat deze jongeren leven.

Wat levert het op?

Het helpen van deze groep jongeren is een zaak van de lange adem. Maar dankzij maatwerk zijn er al wel individuele successen geboekt. Zo liep een ex-zwerfjongere vast in haar HBO-studie vanwege problemen met haar uitkering. Het team zorgde voor een maatwerkoplossing en een stageplek. En daarmee dus voor een toekomstperspectief.

Stichting IDO

Fjord 155
8224 DJ Lelystad
www.ido-lelystad.nl

Het Maatjesproject voor zwerf- en risicojongeren is een samenwerkingsverband tussen Stichting IDO, gemeente Lelystad, Kwintes en Welzijn Lelystad.