Met verbreding van inzicht en inzet

Armoede? Dat was in de gemeente Peel en Maas geen onderwerp waar gemakkelijk over gesproken werd. Lessen op basis- en middelbare scholen brengen daar verandering in. Zo wordt armoede steeds minder een taboe. En leren kinderen dat plezier niet veel hoeft te kosten.

Bijdrage Kansfonds

€ 40.000

Aanvrager

Stichting Jongerensociëteit Maf-centrum

Hoe werkt het?

Het MAF Centrum geeft gastlessen op scholen in Peel en Maas. De insteek: armoede moet je samen oplossen. Respect is belangrijk. Kinderen die zelf niet met armoede te maken hebben leren omgaan met het feit dat hun klasgenootjes het misschien minder rooskleurig hebben. En kinderen die wél in een armoedesituatie leven leren daar over praten. Door middel van spellen leren kinderen ook beter met geld omgaan.

Hoever zijn we?

Het programma stuitte in eerste instantie op wat weerstand. Leerkrachten waren bang dat er teveel los zou komen tijdens de lessen. Er bleken inderdaad leerlingen te zijn van wie niemand wist in wat voor nijpende situatie zij zich bevinden. Zo bleek één jongetje enige tijd in een daklozenopvang gewoond te hebben. Een moeder durfde haar kind niet te belasten met het feit dat het gezin bij hulp van de voedselbank krijgt. Inmiddels hebben 600 kinderen en tieners het programma gevolgd.

“Toen ik in een spel de rol van ‘arme’ speelde, voelde ik me jaloers op mijn rijke vrienden. Ik was teleurgesteld dat ze me niet hielpen en opgelucht toen het voorbij was. Voor mij is het een spel, maar als vrienden met armoede te maken hebben wil ik ze nu zeker helpen.”

Deelnemende scholier

Wat levert het op?

Tijdens de bijeenkomsten zijn de kinderen actief aan de slag gegaan met het thema armoede. Het onderwerp is bespreekbaar gemaakt. Kinderen zijn bewuster geworden en ook thuis met hun ouders in gesprek gegaan. De ervaringen die het lesprogramma oplevert geven ook input voor een advies aan het gemeentebestuur.

Materialen

MAF Centrum

Pastoor Leursstraat 12
5993 CC Maasbree
www.mafcentrum.nl/over/kidzz-en-armoede