Spirit of Youth; zelfvertrouwen dankzij paarden

Jongeren die aangewezen zijn op een semi-residentiële behandeling, vallen op het moment dat ze 18 worden in een gat. Ze krijgen plotseling nieuwe verantwoordelijkheden maar hebben niet de vaardigheden die nodig zijn om ermee om te gaan. Psychische problemen of verslavingen die vaak voorkomen zijn niet zwaar genoeg voor de psychiatrie of de verslavingszorg maar maken het erg moeilijk om op eigen benen te staan. Waar kunnen ze terecht?

Bijdrage Kansfonds

€ 40.000

Aanvrager

Spirit of Youth

Doelgroep

Zwerfjongeren

Kwaliteiten ontdekken

Spirit of Youth is een project voor (en door) dak- en thuisloze jongeren. Uitgangspunt bij het project is leren door te doen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bijzondere methode: de Equine Assisted Intervention (Interventie met de hulp van een paard).
SoY biedt deze jongeren die vaak kampen met beperkingen, hechtingsstoornissen of gedragsproblemen een dagbesteding en een leerwerkplaats op de stoeterij waar ze de verantwoordelijkheid krijgen over twintig paarden. Binnen het project krijgen jongeren de kans om hun kwaliteiten te ontdekken en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zij worden hierbij langdurig ondersteund door een vast maatje. Hoofddoelstelling van SoY is jongeren een leertraject aan te bieden dat uiteindelijk resulteert in een zinvolle dagbesteding.

Bezoek de facebookpagina van Spirit of Youth

“De hulp van de stagiair in het bedrijf wordt gewaardeerd. (…) Het vertrouwen in de kracht van het leven is bij boeren een soort overlevingsmechanisme wat ervoor zorgt dat ze ook de stagiairs kunnen nemen zoals ze zijn.”

Innovatieprijs

Spirit of Youth werd opgezet door Peggy Duckers. In 2016 begon ze het project en werd ze genomineerd voor de Marie Kamphuis Prijs, een prijs voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de uitwisseling van praktijk en wetenschap op het terrein van het maatschappelijk werk. SoY won de tweede prijs.