Talenten Expeditie en ervaringsmaatje

Dak- en thuisloze jongeren aan het einde van hun begeleidingstraject moeten op zoek naar een goede dagbesteding. En willen werken aan hun toekomst. Daarnaast zijn er jongeren die graag vanuit hun eigen ervaring iets voor andere jongeren willen betekenen. In Eindhoven combineert Neos die verlangens door de jongeren op te leiden en in te zetten als ervaringsmaatje.

Bijdrage Kansfonds

€ 23.679

Aanvrager

Stichting Neos

Doelgroep

Zwerfjongeren

Hoe werkt het?

Het project van Neos bestaat uit twee delen die los van elkaar staan. Een opleiding voor jongeren als ervaringsmaatje en de Talenten Expeditie. De Talenten Expeditie bestaat uit een cursusaanbod waarin jongeren zicht krijgen op waar ze goed in zijn én op wat ze leuk vinden. Het richt zich op een aantal basisvragen. Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik? De activiteiten bestaan uit cursussen die zich richten op persoonlijke groei en ontwikkeling, creatieve activiteiten en ondersteuning op het gebied van opleiding/werk. Voor de opleiding van de ervaringsmaatjes is de cursus GAST (Gelijkwaardigheid, Aandacht, Steun en Tact) ontwikkeld in samenwerking met Markieza. Deze is gericht op vaardigheden en valkuilen bij het ondersteunen vanuit eigen ervaring. Ook hoort Project Life bij deze cursus. Dit draait om ‘het eigen verhaal’. Na de cursus gaan de jongeren als ervaringsmaatje aan de slag met andere jongeren. Of zetten ze zich breder in voor de hele doelgroep.

Ik weet nu alles over mezelf en heb ontdekt waar mijn talenten liggen. Ik ben gek op kinderen en heb me als vrijwilliger aangemeld bij de kinderopvang voor gezinnen van Neos. Een eerste concrete stap op weg naar mijn droombaan.

Deelnemende jongere

Ik heb in het programma ontdekt dat ik naar de schrijversacademie wil. Ik wil al heel mijn leven verhalen schrijven, maar voelde nooit het vertrouwen van anderen dat het iets zou worden.

Deelnemende jongere

Wat levert het op?

De ervaringsmaatjes krijgen meer inzicht in hun eigen situatie en leren welke factoren versterken of juist belemmerend werken. Zo kunnen ze anderen helpen én groeien ze zelf. De training wordt afgerond met een certificaat (Markieza/Neos) dat tevens voldoet als entree voor een verdere opleiding op het gebied van ervaringsdeskundigheid aan het mbo of hbo. De jongeren ontwikkelen een gevoel van richting en krijgen zicht op een nieuw toekomstperspectief.

Deelnemers van de Talenten Expeditie

Stichting Neos

Postbus 922
5600 AX Eindhoven

Website: www.st-neos.nl