Van kwaad tot erger door schulden

Mensen kunnen schulden krijgen door allerlei omstandigheden. Eenmaal in de schulden gaat het vaak van kwaad tot erger. SchuldHulpmaatje gaat naast deze mensen staan om hun problemen te helpen aanpakken. 135.000 mensen zochten al contact voor hulp.

Bijdrage Kansfonds

€ 15.000 (per locatie)

Aanvrager

SchuldHulpmaatje

Wat is het probleem?

Ruim 1 op de 6 Nederlanders (17,2 %) heeft schulden. Bij tussen de 373.00 en 531.000 huishoudens zijn die schulden problematisch. Dat betekent dat die huishoudens er zelf niet meer uitkomen. Allerlei omstandigheden kunnen ertoe leiden dat het financieel misgaat, zoals scheiding, ziekte of ontslag.

Wie schulden heeft, kan door de stress vaak niet goed nadenken over wat hij moet doen. Eenmaal in de schulden kan het probleem snel onbeheersbaar worden. Er is schaamte. Er is wanhoop. Enveloppen worden niet meer opengemaakt, want de rekeningen kunnen toch niet betaald worden. Zo kan een rekening al snel oplopen door aanmaning op aanmaning, tot de deurwaarder aan toe.

Hoe helpt het project?

SchuldHulpmaatje is een initiatief van de landelijke kerken in Nederland, als antwoord op de toenemende schuldenproblematiek. Overal in het land schieten schuldhulpmaatjes mensen te hulp die vastlopen met hun financiën. Deze maatjes zijn vrijwilligers die professioneel zijn opgeleid. Samen met de mensen met (dreigende) schulden gaan ze aan de slag. Het maatje neemt niets uit handen, maar komt langszij om orde op zaken te stellen en mensen te leren dat ook zelf te kunnen. Hun onafhankelijkheid en persoonlijke aandacht geven mensen weer het vertrouwen in hun eigen kunnen.

Wat is het resultaat?

De afgelopen jaren hebben 135.000 mensen contact gezocht voor hulp. Twee derde van hen lukte het om na twee gesprekken weer zelfstandig grip op de financiën te houden. Een derde kreeg langere persoonlijke begeleiding van SchuldHulpmaatje.

‘Toen mijn ex met de noorderzon vertrok, bleek dat hij al maanden de huur niet had betaald. En ook niet het gas, water en licht. Daar zat ik, met twee kleine kinderen. Het ene gat dichtte ik met het andere, de schulden stapelden zich op. Betty helpt me nu orde aan te brengen in mijn administratie. Ook gaat ze mee naar moeilijke gesprekken. Betty is zelf moeder en begrijpt hoe moeilijk het is om altijd ‘nee’ te moeten zeggen tegen je kinderen. Nooit is er geld voor iets leuks. Soms trakteert ze ons op een terrasje. Dat hoeft ze helemaal niet te doen, maar ik waardeer het enorm.’

– Melanie

‘Ik was net gestopt met werken. Toen las ik dat SchuldHulpmaatje vrijwilligers zocht. Nu help ik Melanie om de regie terug te krijgen.’

Betsie, vrijwilliger