Roderick zoekt kansen

Overal om je heen liggen kansen om kwetsbaren weer onderdeel van onze samenleving te maken. Soms moet je ze alleen even zien. KRO-presentator en mediapriester Roderick Vonhögen gaat negen weken lang op onderzoek uit. Deze week: Je hebt het recht je mooie pak weg te geven.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het werk dat wij doen, de projecten die wij ondersteunen en video’s die we ook in 2018 gaan maken; schrijf je in voor de nieuwsbrief.

schrijf je in voor de Kansfonds nieuwsbrief

Je hebt het recht om een dag van je tijd aan Stichting Present te geven

Roderick Vonhögen gaat in aflevering 10 van Roderick zoekt kansen met een team vrijwilligers van stichting Present op bezoek bij mevrouw van Soeren. Stichting Present is makelaar in vrijwilligerswerk en bemiddelt tussen vrijwilligers en mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Vandaag knapt een team de tuin van mevrouw Soeren op en maakt zo van haar huis weer een thuis.

Je hebt het recht om goed te doen. Door een dag van je tijd aan Stichting Present te geven bijvoorbeeld.

Je hebt het recht om goed te doen. Door je huis open te stellen voor een vluchteling bijvoorbeeld.

In aflevering 9 van Roderick zoekt kansen gaan we op bezoek bij Sanne en haar gezin en ontmoeten we Mo. Nadat zijn vader door IS vermoord is en hij zelf gemarteld werd, vlucht Mo uit Syrië. Via TakeCareBnB vindt hij vindt onderdak en een nieuwe familie in Amsterdam.
Je hebt het recht om goed te doen. Door je huis open te stellen voor een vluchteling en zo iemand een veilig huis te bieden.

Je hebt het recht om te kiezen voor een sociaal gebrouwen biertje

In aflevering 8 van Roderick zoekt kansen, gaat Roderick langs bij Brouwerij de Prael en maken we kennis met Bart.
Vijftien jaar geleden werd de Prael opgezet om mensen met psychiatrische problemen een nuttige dagbesteding en een kans op werk te geven. Bart, die schizofrenie heeft, kreeg een kans bij de brouwerij en greep die met beide handen aan.
Je hebt het recht om goed te doen. Kies als je boodschappen doet eens voor producten die mensen een kans geven. Voor de sociaal gebrouwen biertjes van De Prael bijvoorbeeld.

Je hebt het recht om goed te doen door mooi te maken

In aflevering 7 bezoekt Roderick Vonhögen Vrolijk Werk. Marise was na een zware operatie en revalidatie haar werk kwijt geraakt. Ze belandde in een depressie. In de werkplaats van Vrolijk Werk komt ze tot rust. En door het werken met vilt en het contact met andere vrouwen bouwt ze aan haar zelfvertrouwen.

Je hebt het recht goed te doen. Door een product van Vrolijk Werk te kopen maak je jouw huis mooier en geef je een kans aan vrouwen die uit een moeilijke situatie komen.

Je hebt het recht iets te kopen bij een kringloopwinkel

In aflevering 6 van Roderick zoekt kansen bezoekt Roderick Emmaus Perspectief in Swalmen. We maken kennis met Leo. Nadat Leo’s relatie op de klippen liep en hij zijn baan kwijtraakte belandde hij op straat. Gelukkig kwam hij terecht bij Emmaus Perspectief. Daar vond hij een plek om op adem te komen en te resocialiseren.

Je hebt het recht om goed te doen. Koop iets in de kringloopwinkel van Emmaus Perspectief. Je geeft spullen én de bewoners een tweede kans.

Je hebt het recht een kind voor te lezen

In aflevering 5 laat Roderick zien hoe de Voorleesexpress mensen aan elkaar koppelt. Elina krijgt elke week bezoek van Dominique, die haar voorleest. In de eerste jaren van een kind is het belangrijk dat het in aanraking komt met boeken. De Voorleesexpress laat kinderen zien hoe leuk taal is.

Je hebt het recht om je mooie pak weg te geven

Je hebt het recht om iets voor een ander te doen. Je mooie pak weggeven bijvoorbeeld. Gek? Nee hoor! Solliciteren is spannend, zeker als je al wat langer werkloos bent. Dan wil je goed voor de dag komen. Maar wat als je geen nette kleding hebt en ook geen budget? Dan biedt Dress for Succes uitkomst.

Je hebt het recht hem slapend rijk te maken

Bij Kloosterhotel de Soete Moeder kun je gewoon iemand slapend rijk maken. Beetje cryptisch? In dit prachtige hotel krijgen jongeren zonder diploma of werkervaring de kans om hun toekomstperspectief enorm te verbeteren. Dus als jij daar lekker een nachtje gaat logeren… Juist! Dan maak je hen al slapend een stuk rijker. Roderick nam een kijkje.

Je hebt het recht om voor je zieke buurvrouw te koken

Bijzonder Thuisafgehaald koppelt thuiskoks aan kwetsbare buurtgenoten. Zo krijgen mensen die (tijdelijk) niet zelf kunnen koken toch een paar keer per week een verse, gezonde maaltijd. ‘Je proeft de liefde…’

Je hebt recht op goeie appeltaart

In aflevering 1 bezocht Roderick recreatiegebied Horsterpark. Daar werken mensen die om allerlei redenen een grote afstand tot de gewone arbeidsmarkt hebben. De mensen van Horsterpark staan bekend om hun overheerlijke appeltaart.

De kansen liggen voor het oppakken

Je hebt het recht om goed te doen. Om te zien naar wie kwetsbaarder is dan jij. Maar hoe doe je dat? Kansfonds maakt de kansen die overal om je heen liggen concreet. Want met een praatje met iemand die eenzaam is, een maaltijd voor wie niet zelf kan koken, of een uurtje voorlezen aan een kind met taalachterstand, beteken je al een hoop.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk alle kansen hier.