KRO-NCRV uitzending Kruispunt over Gewoon geld geven

Het was hèt onderwerp bij de laatste verkiezingen: bestaanszekerheid. Steeds meer mensen lukt het niet meer de eindjes aan elkaar te knopen, zeker niet als ze in de bijstand zitten. Zomaar geld geven aan mensen in de bijstand mag niet. Iedereen herinnert zich de vrouw die boodschappen van haar moeder kreeg en daarvoor werd beboet.

Volgens de Participatiewet mag je niet zomaar iets ontvangen als je een uitkering hebt: geen boodschappen, verjaardagsgeld of geld voor het openbaar vervoer. Het Rijk gaat er namelijk van uit dat hoe lager het inkomen is, hoe eerder mensen weer aan het werk gaan. En dat terwijl iedereen weet dat je van een bijstandsuitkering niet rond kan komen en er van bestaanszekerheid in de bijstand geen sprake is.

KRO-NCRV volgde Kansfonds en maakte een Kruispunt-aflevering over Gewoon geld geven. Ons initiatief waarbij we wél gewoon geld geven, aan mensen in de bijstand. Twee jaar lang hebben we alles op alles gezet om de bureaucratische hobbels te overwinnen om dit mogelijk te maken. In Amsterdam, Tilburg en Zaanstad krijgen gezinnen twee jaar lang 150 euro extra per maand. Ze bepalen zelf waar ze dit geld aan besteden. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt of het een remedie tegen armoede is.

Fotograaf: KRO-NCRV