Gewoon geld geven

Stel je voor dat het armoedeprobleem in ons land wel degelijk is op te lossen. Gewoon door te doen wat nodig is. Want als gebrek aan geld gezinnen kansarm maakt, wat is dan de meest logische aanpak? Voldoende geld om van te leven! Maar ook ons vertrouwen dat gezinnen zelf het beste weten hoe zij daarmee hun kansen kunnen keren. Laten we dáár eens op inzetten en leren van wat dat oplevert. Dat doen we met ons initiatief ‘Gewoon geld geven’.

broer en zus

Op onze themapagina lees je alles over de problematiek rondom armoede en schulden.

Ga naar de themapagina

Onze aanpak

We zoeken actief naar oplossingen voor vraagstukken omtrent langdurige armoede, omdat we zien dat er soms meer moet gebeuren om het verschil te maken. Zo zijn we gestart met een vernieuwende aanpak: Gewoon geld geven. We geven gezinnen in Nederland die in armoede leven waar het ze aan ontbreekt: geld. Ze kunnen zelf bepalen waar ze het geld aan besteden, omdat zij het beste weten waar het gezin behoefte aan heeft. Een oplossing die simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt wat deze aanpak oplevert.

Gezin Lilla en Zsolt GGG

Gewoon geld geven

Steeds meer gemeenten zien dat geldstress de gezinnen juist kansarm maakt. De gemeente Zaanstad bijvoorbeeld. Deze lefgemeente gaat met ons de tegendraadse aanpak uitproberen: wat gebeurt er als je geld geeft aan mensen die in armoede leven en zij zelf mogen bepalen hoe ze dat geld besteden? Er zijn aanwijzingen dat deze aanpak werkt, zo blijkt uit studies in het buitenland. Genoeg geld om van te leven is het breekijzer naar een menswaardig bestaan. Dus waarom bij ons niet?

 1. Stap 1

  Geld geven

  • 2 jaar
  • €150 per maand
  • Minstens 150 gezinnen
  • Zonder verplichtingen en tegenprestaties
  Meer over geld geven als breekijzer
 2. Stap 2

  Onderzoeken

  • Succes- en faalfactoren
  • Businesscase kosten en opbrengsten
  • Effecten op gezin
  • Noodzakelijke systeemaanpassingen
  Alles over het onderzoek
 3. Stap 3

  Maatschappelijk agenderen

  • Het verhaal achter armoede
  • Weeffouten in het maatschappelijk systeem die mensen in armoede houden
  Hoe we agenderen

In Nederland zijn wij de eerste die het effect van onvoorwaardelijk extra geld geven gaan onderzoeken. Ik ben blij dat het er dankzij Kansfonds eindelijk van gaat komen.

Roeland van Geuns Emeritus lector Armoede Interventies Hogeschool van Amsterdam
Martin + dochters eten GGG gezin

Lief en leed delen

Minstens 150 gezinnen doen mee. Ze laten de onderzoekers meekijken in hun leven. Met hun inzichten helpen zij de armoede doorbreken in ons land. Maar liefst 600.000 huishoudens leven onder de armoedegrens. Hoe overwinnen ze hun hindernissen? Waar dromen de gezinnen van? En hoe lukt het ze om de armoede te doorbreken als ze wat extra financiële armslag zouden hebben?

Het vreet aan ons: ‘s nachts wakker worden met de angst dat we dakloos raken omdat we onze betalingsverplichtingen niet kunnen nakomen. We hebben gelukkig nog geen schulden, maar we dichten voortdurend het ene gat met het andere.

Anita en Staats

Geef jij ook?

Wil je ook iets doen om armoede in gezinnen te doorbreken? Doneer dan aan ons programma Gewoon geld geven. Alle steun is welkom.

Doneer aan ons programma

Uitgelichte artikelen

Onze partners binnen dit programma

 • Hogeschool van Amsterdam

  Lectoraat Armoede Interventies

 • Gemeente Zaanstad

Contact

Heb je een vraag over Gewoon geld geven? Neem contact op met een van onze projectadviseurs.