Dak- en thuisloosheid

Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben.

Het probleem

Dak- en thuisloosheid is een ingewikkeld probleem. Want wanneer ben je dakloos? En is dat iets anders dan thuisloos? Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat er op 1 januari 2020 ruim 36.000 mensen dakloos waren in Nederland. Deze mensen zijn dakloos geregistreerd: van hen weten we zeker dat ze geen dak boven hun hoofd hebben. Maar de groep dakloze mensen is zeer waarschijnlijk groter. En de groep die geen thuis heeft is nog veel groter. Meer dan 1 miljoen mensen in ons land missen een dak boven het hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef erbij te horen. Ze hebben vaak meer problemen tegelijk, zoals geldproblemen, een verslaving, psychische problemen of een verstandelijke beperking. Dak- en thuisloze mensen hebben geen stabiel leven. Ze hebben ondersteuning nodig om hun leven op te bouwen.

Kansfonds - Dakloze oudere man

Onze aanpak

Kansfonds zet zich in voor de meer dan 1 miljoen mensen zonder thuis in onze samenleving. Wij doen dat door plaatselijke initiatieven te steunen, in de buurt of in de wijk, waarin mensen thuisgeven. Uit ervaring weten we dat hulp die dichtbij is veel effect heeft, vooral als die hulp naadloos inhaakt op de problemen die mensen zonder thuis zelf ervaren. Ook zoeken we naar gedurfde oplossingen en zetten we een vliegwiel op wat werkt. Al onze projecten en programma’s spreken de kracht aan die mensen in zich hebben. Dat maakt hun zelfredzaamheid groter.

Meedenken is belangrijker dan ooit, en daar zetten we ons hele netwerk voor in.

Bram Truijen Projectadviseur Kansfonds

De cijfers

  • 1.000.000 ruim 1 miljoen mensen zonder thuis in Nederland

  • 36.000 36.000 geregistreerde dakloze mensen

  • 8.500 tenminste 8.500 jongeren zijn dakloos

Geef jij ook thuis?

Wil je samen met Kansfonds thuisgeven aan de meer dan 1 miljoen mensen zonder thuis in ons land? Net zo lang tot iedereen een thuis heeft? Steun ons dan.

Doneer direct

Onze partner binnen dit thema

Housing First Nederland

Platform van organisaties die volgens dit model werken

Nieuwsbrief

Ontvang mails over dak- en thuisloosheid

Wil je meer weten over dak- en thuisloosheid? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

  • * = verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Heb je een vraag over ons thema dak- en thuisloosheid? Neem dan contact op met onze projectadviseur.