Fonds Franciscus

Inloophuizen zijn een veilige en warme plek voor dak- en thuisloze mensen. Met Fonds Franciscus bieden we financiering, trainingen en ondersteuning op maat.

Kansfonds - Bezoekers inloophuis aan tafel

Op onze themapagina lees je alles over het belang van inloophuizen.

Ga naar de themapagina

Onze aanpak

Inloophuizen dreigen door geldnood uit het straatbeeld te verdwijnen. Om ze te versterken heeft Kansfonds een speciaal programma in het leven geroepen: Fonds Franciscus. Met dit fonds ondersteunt Kansfonds tot en met 2022 maar liefst 75 inloophuizen in Nederland. Niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook via trainingen en uitwisselingsdagen. We dragen bij aan de zichtbaarheid en organisatieversterking van inloophuizen, en aan een meer gestructureerde belangenbehartiging op lokaal en nationaal niveau. Daarbij krijgt Kansfonds hulp van verschillende partners en gelijkgestemde fondsen. Samen maken we inloophuizen weerbaar voor de lange termijn.

Mijn droom- en de droom van Kansfonds – is dat de inloophuizen zelfstandig zonder ons verder kunnen.

Henriëtte Hulsebosch directeur Kansfonds
Illustratie coördinator inloophuis

Weerbaar

Om weerbaar te worden is het van belang om de impact van je werk te laten zien. Voor je positie in de buurt, maar ook voor financiers. Voor relatief kleine organisaties met veel vrijwillige inzet is dit niet gemakkelijk. Daarom hebben we vanuit Fonds Franciscus – samen met de inloophuizen en onder begeleiding van onze partner Avance impact – een toolkit ontwikkeld.

Impact

De inloophuizen zijn met de impacttoolkit aan de slag gegaan. Het leidde tot een rijkdom aan 65 impactrapporten. Met de bevindingen van al die rapporten heeft Avance Impact een overkoepelend rapport gemaakt dat ingaat op de vragen:

  • Wat is een inloophuis, wat doet het en waarom?
  • Wie komen er in een inloophuis?
  • Wat betekent het inloophuis voor de bezoekers?
  • Wat betekent het inloophuis voor de buurt?

Via onderstaande knop lees je meer over het rapport ‘De impact van inloophuizen’. Hier vind je ook de download en kun je een hard copy aanvragen.

Ga naar ‘De impact van inloophuizen’

Naast een financiële bijdrage bieden we inloophuizen trainingen aan, en advies en coaching op maat. Zo kan een externe adviseur een tijdje mee oplopen met het bestuur, de coördinator of de kernvrijwilligers om hen te versterken.

Willem van Sermondt Projectadviseur bij Kansfonds
Illustratie bezoekers inloophuizen drinken koffie

Trainingen voor inloophuizen

We namen een kijkje bij verschillende inloophuizen, straat- en buurtpastoraten en gingen in gesprek over hun ervaringen met de trainingen van Fonds Franciscus. Kijk je mee?

De partners van Fonds Franciscus

Geef jij ook?

Wil jij bijdragen aan ons programma Fonds Franciscus? Dat kan middels ons donatieformulier. Alle steun is welkom.

Doneer aan ons programma
Illustratie vrijwilliger inloophuis

Uitgelichte artikelen

Contact

Heb je een vraag over Fonds Franciscus? Voor inhoudelijke vragen over het programma kun je contact opnemen met Annemarie de Wit. Wil je Fonds Franciscus financieel steunen en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Mariëlle Heemskerk.