Fonds Franciscus

Inloophuizen zijn een veilige en warme plek voor mensen zonder thuis. Het zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken waar iedereen welkom is, erbij hoort en waar wordt aangesloten bij de leefwereld van de bezoeker. Met veel vrijwillige inzet bieden ze elke dag steun aan mensen die soms nergens anders terechtkunnen. Fonds Franciscus biedt financiering, trainingen en ondersteuning op maat aan inloophuizen, om ze weerbaar te maken voor de lange termijn. Zodat ze hun belangrijke rol kunnen blijven vervullen in het bieden van een menswaardig bestaan.

Onze aanpak

Met Fonds Franciscus ondersteunt Kansfonds inloophuizen sinds 2018. Eerst als noodfonds voor exploitatiefinanciering, omdat inloophuizen door geldnood uit het straatbeeld dreigden te verdwijnen. Eind 2019 is daar een programma aan toegevoegd gericht op organisatieversterking, dat we samen met de inloophuizen ontwikkelden. Fonds Franciscus heeft het veld van inloophuizen versterkt én laten zien waarom deze plekken onmisbaar zijn voor de samenleving. Maar we zijn er nog niet. Sinds 2023 zijn we een nieuwe fase ingegaan met inloophuizen die een goede start hebben gemaakt met de versterking van hun organisatie, maar die extra tijd en ruimte nodig hebben om dit te bestendigen. Daarbij werkt Kansfonds samen met verschillende partners en gelijkgestemde fondsen.

Hoe ziet het programma van Fonds Franciscus eruit?

 1. Stap 1

  Exploitatiefinanciering

  De kracht van inloophuizen is hun onvoorwaardelijke aanwezigheid. Om dat waar te maken is er vooral financiering nodig voor de huur en kosten voor medewerkers en vrijwilligers. Daarom biedt Fonds Franciscus exploitatiefinanciering; een ongeoormerkte financiële bijdrage die het inloophuis naar eigen inzicht kan inzetten. Met deze meerjarige financiering borgen we de continuïteit van inloophuizen en bieden we hen rust en ruimte om aan de versterking van de organisatie te werken.

  Lees meer over exploitatiefinanciering
 2. Stap 2

  Trainingen en advies op maat

  Naast een financiële bijdrage bieden we inloophuizen trainingen, advies en coaching op maat. Zo kan een externe adviseur een tijdje oplopen met het bestuur, de coördinator of vrijwilligers om hen te versterken. In 2023 nemen inloophuizen deel aan vier trajecten. De KNHM Foundation en SESAM Academie begeleiden trajecten organisatieontwikkeling en financieringsvraagstukken. Impact House begeleidt organisaties bij het monitoren en communiceren over hun impact. Daarnaast zijn er zeven inloophuizen die samen, onder begeleiding van Netwerk DAK, met elkaar leren over hun positionering en organisatievraagstukken.

  Bekijk video’s over de waarde van de trainingen
 3. Stap 3

  Op de bres voor inloophuizen

  Iedereen heeft recht op een thuis. Daarin is het werk van inloophuizen onmisbaar en hun rol in de samenleving cruciaal. We zetten ons in om anderen mee te nemen in het belang van die rol. Daarin werken we samen met Netwerk DAK, de netwerkorganisatie van inloophuizen, buurt- en straatpastoraten. Verbinden, versterken en vertegenwoordigen van deze organisaties is daarbij de rol van Netwerk DAK.

  Hoe Netwerk DAK de belangen behartigt van inloophuizen

Samenwerkingspartners

De betekenis van inloophuizen

Om de positie van inloophuizen te verstevigen en toekomstbestendig te maken, is het van belang om de betekenis van het werk te laten zien. Voor de positie in de buurt, maar ook voor financiers. Daarom zijn de inloophuizen onder begeleiding van Impact House aan de slag gegaan met een toolkit om hun impact te meten. Het leidde tot een rijkdom aan opbrengsten, die samengekomen zijn in een toegankelijk impactrapport.

Het inloophuis is een dynamo voor de wijk. Het zet verandering in gang en laat het licht schijnen op mensen, problemen en oplossingen die we anders als gemeente niet (snel) zouden zien.

Gemeente over het belang van het inloophuis

Het impactrapport aanvragen

Wil je in gesprek met gemeenten, financiers of andere partijen? Ben je beleidsmaker of bestuurder en wil je weten waarom inloophuizen onmisbaar zijn? We sturen je graag een exemplaar toe.

Stuur mij het impactrapport

Partners die dit programma mogelijk maken

Wil je partner worden van Fonds Franciscus?

Naast de aangesloten partners, zijn we op zoek naar nieuwe co-financiers. Van fondsen en stichtingen tot overheids- en kerkelijke instellingen en ruimhartige particulieren. Wil je je aanmelden als co-financier of de mogelijkheden verkennen? Neem contact op met onze adviseur.

Geef jij ook?

Wil jij bijdragen aan ons programma Fonds Franciscus? Dat kan middels ons donatieformulier. Alle steun is welkom.

Doneer aan ons programma

Uitgelichte artikelen

Contact

Heb je een vraag over Fonds Franciscus? Onze programma-adviseur helpt je graag verder.