Armoede en schulden

Langdurige armoede is een veel groter probleem dan vaak wordt aangenomen. Kansfonds onderneemt actie om mensen in armoede te ondersteunen.

Het probleem

Meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens leven in armoede en maar liefst 1 op de 5 mensen heeft betalingsproblemen. En de gevolgen liegen er niet om: armoede en schulden kunnen leiden tot stress, verminderde gezondheid, opvoedproblemen, uitsluiting en soms zelf het missen van een dak boven het hoofd. Kinderen die opgroeien in armoede lopen vaak een achterstand op die nauwelijks nog in te lopen is.

Gezin knuffel

Onze aanpak

Kansfonds steunt talloze projecten die inzetten op het versterken van de zelfregie van mensen, zodat ze uit hun benarde situatie kunnen komen. Denk aan een project zoals schuldhulpmaatjes, waarbij maatjes mensen in schulden begeleiden naar een betere toekomst. Daarnaast zoeken we zelf actief naar oplossingen voor vraagstukken omtrent langdurige armoede, omdat we soms zien dat er meer moet gebeuren om het verschil te maken. Zo zijn we samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gestart met een vernieuwende aanpak: Gewoon geld geven.

‘Gewoon geld geven’ in een notendop

Het onderzoek met de HvA naar Gewoon geld geven loopt van 2021-2024. We geven gezinnen in Nederland die in armoede leven waar het ze aan ontbreekt: geld. Daarmee kunnen ze zelf bepalen waar ze het meeste behoefte aan hebben. Een oplossing die simpel en vernieuwend is en uitgaat van een positief mensbeeld.

In Nederland zijn wij de eerste die het effect van onvoorwaardelijk extra geld geven gaan onderzoeken. Ik ben blij dat het er dankzij Kansfonds eindelijk van gaat komen.

Roeland van Geuns Armoedelector Hogeschool van Amsterdam

Geef jij ook?

Wil jij onze gedurfde aanpak Gewoon geld geven ondersteunen? Help ons dan met een financiële bijdrage. Alle steun is welkom.

Doneer aan ons programma

Onze partner binnen dit thema

Hogeschool van Amsterdam

Lectoraat Armoede Interventies

Nieuwsbrief

Ontvang mails over armoede en schulden

Wil je meer weten over armoede en schulden? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

  • * = verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Heb je een vraag over ons programma over armoede en schulden? Neem contact op met onze projectadviseur.