Armoede en schulden

Meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens leven in armoede en maar liefst 1 op de 5 mensen heeft betalingsproblemen. En de gevolgen liegen er niet om: armoede en schulden kunnen leiden tot stress, verminderde gezondheid, opvoedproblemen, uitsluiting en soms zelf het missen van een dak boven het hoofd. Kinderen die opgroeien in armoede lopen vaak een achterstand op die nauwelijks nog in te lopen is.

Je zal maar buiten je schuld niet genoeg geld hebben om van te leven. Omdat je bijvoorbeeld na je scheiding de vaste lasten niet meer kunt betalen. Of omdat je ondanks heel hard werken nog steeds onder het bestaansminimum zit. Er zijn zo’n 600.000 huishoudens die alles uit zichzelf moeten halen om er het beste van te maken. Elke dag weer. Terwijl er niet genoeg geld is om van te leven en de schulden zich opstapelen.

GGG Martin ruimt vaatwasser uit

Het probleem

Ooit is bedacht dat een lage uitkering dé prikkel is om mensen uit de armoede te krijgen. Eén ding is zeker. De armoedecijfers zijn door die aanpak nauwelijks gedaald. Gebrek aan geld drukt mensen juist dieper de armoede in. Ook het wantrouwen duwt mee. Het armoedebeleid is ingericht om fraude te voorkomen. Maar daardoor raken gezinnen juist de controle over hun leven kwijt. Dat doet iets met mensen die kansen zien, vooruit willen en zelf hun keuzes moeten kunnen maken.

Meer over de armoedeaanpak in Nederland

Na twee gestrande huwelijken en een enorme hoeveelheid schulden ben ik eindelijk bijna van mijn financiële sores af. Samen met mijn twee dochters heb ik een liefdevol thuis gecreëerd. Het dal is minder diep dan het was, maar het blijft zwaar.

Martin

Uitgelichte artikelen

Martin + dochter GGG

Op onze programmapagina lees je alles over ons programma Gewoon geld geven. Wat gebeurt er als je geld geeft aan mensen die in armoede leven en zij zelf mogen bepalen hoe ze dat geld besteden?

Ga naar de programmapagina
Nieuwsbrief

Ontvang mails over armoede en schulden

Wil je meer weten over armoede en schulden? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

  • * = verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Heb je een vraag over armoede en schulden? Neem contact op met een van onze projectadviseurs.