Over ons

Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben. Ze missen wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Daarom helpt Kansfonds thuisgeven. Samen ontdekken hoe het anders kan en wat de maatschappelijke oorzaken zijn van ‘geen thuis’. Gedurfde oplossingen uitproberen. Én een vliegwiel zetten op wat werkt. Net zo lang tot iedereen een thuis heeft.

Missie

We geloven in een samenleving waarin er plek is voor iedereen. Daarom doen we alles wat nodig is om te zorgen voor een thuis, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.

Visie 

Iedereen heeft recht op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van rond te komen en het gevoel erbij te horen. Want geen thuis betekent geen bestaanszekerheid – wat de basis is voor een menswaardig bestaan.

Wat is thuis?

Onze ambitie is een thuis voor iedereen. Wat thuis precies is, is voor iedereen anders. Voor Manna betekent het blij zijn met wie je bent geworden, voor Ravi is thuis waar je niet wordt weggestuurd. Thuis is iets persoonlijks. Het is dus best moeilijk om te bepalen hoeveel mensen in Nederland geen thuis hebben.

In alle gesprekken die wij hebben gevoerd komen drie elementen altijd terug. Een thuis begint met een dak boven je hoofd. Maar je hebt ook zekerheid nodig dat je die plek kunt behouden. Daarom bestaat een thuis ook uit voldoende geld om van te leven. En in de verhalen van mensen die tijdelijk geen thuis hebben gehad, zien we steeds weer een derde element: het diepe besef om erbij te horen. Je mist een thuis wanneer één van deze drie elementen ontbreekt.

Thuis is waar ik altijd naar zal blijven verlangen

1 miljoen mensen zonder thuis

Uit CBS cijfers blijkt dat ongeveer 1 miljoen mensen een inkomen hebben onder de lage-inkomensgrens en dus onzeker zijn over hun thuis. Daarom stellen wij dat 1 miljoen mensen in Nederland geen thuis hebben.

Lees de verhalen van mensen zonder thuis

Strategie

Dit zijn de stappen die we zetten, samen met iedereen die kan helpen thuisgeven. Én met de mensen die geen thuis hebben, omdat juist zíj weten wat nodig is.

1. Doen

We maken lokale initiatieven mogelijk die thuisgeven. Zo ontdekken we hoe het ook kan. En laten we samen zien hoe je mensen tóch een thuis kunt geven.

2. Durven

We zoeken naar gedurfde oplossingen, soms tegen bestaand beleid en regels in. We werken deze uit, geven ze een kans en leren van wat dat oplevert.

3. Doorpakken

We zetten een vliegwiel op de oplossingen die werken en we geven het aan als ander beleid en andere regels beter werken. Net zolang tot iedereen een thuis heeft.

Bombardement Rotterdam

Geschiedenis

Kansfonds heeft een bijzondere geschiedenis. Die begint tijdens de Tweede Wereldoorlog als de bommen vallen op Rotterdam. In een van de wijken neemt bewoner Albert Bergers een besluit. Hij dwaalt door zijn buurt om mensen te redden. En hij bekommert zich om de gewonden en daklozen. Ook tijdens de wederopbouw gaat hij door met zijn acties. Die worden later voortgezet vanuit een fonds dat de KRO daarvoor speciaal oprichtte: het huidige Kansfonds. Tot op de dag van vandaag helpt Kansfonds mensen omzien naar een ander, zodat niemand buitengesloten raakt.

Verder lezen