‘Aan elkaar denken, dat is zo belangrijk’

‘Het was de avond vóór de lockdown. We zaten met ons vrijwilligersclubje bij elkaar. Daarin bedenken we de wildste ideeën om van de buurtboerderij een fijne ontmoetingsplek te maken. We dachten toen al snel: met dit virus kan de eenzaamheid hard toeslaan. Laten we ervoor zorgen dat we elkaar in de buurt stevig vasthouden.'

Zo kwamen we op het idee dat mensen een pakketje kunnen laten bezorgen bij buurtbewoners die dat hard nodig hebben. In het pakket zitten aardappelen en eieren, en ook iets leuks of iets lekkers. Iedereen doet wat. De een maakt met groot enthousiasme de kaartjes met een lief berichtje erop. De ander stelt de pakketten samen. Via de app laten buurtbewoners weten of ze tijd hebben om ze te bezorgen. Ik doe de logistiek en breng ook rond als even niemand kan.

Ik moet je eerlijk bekennen: ik woon in een best mooie buurt. Juist door deze actie ontmoet ik in mijn eigen buurt mensen die ik niet eerder gezien heb. Ik sta voor huizen waarvan ik niet eens wist dat er iemand woonde, alsof je ogen het huis overslaan. Bijvoorbeeld omdat het slecht onderhouden is, of omdat de voordeur overduidelijk langere tijd niet meer gebruikt is. Ik kom op plekken waar ik nog nooit ben geweest.

Het mooie van deze tijd is dat ik daar nu wél kom. Ik ben erdoor geraakt dat er gezinnen zijn die het al lange tijd heel beroerd hebben. Hoe vaak zie je nou dat mensen zitten te wachten op een tas aardappelen en eieren? Ik maak dat in elk geval niet mee. Ik had ook niet verwacht dat er zo dichtbij mensen wonen die dat zo hard nodig hebben.

Ik vind het mooi om te zien dat deze actie ons verbindt. Dat we weten: we denken aan elkaar. Het maakt ons saamhorig. Het heeft onze buurt veel gebracht.’

Noortje Bos_coronaverhaal

Noortje Bos (38)

Vrijwilligster Fronik Buurtboerderij

#alleenmetelkaar

Alleen samen kun je iemand zijn. Daarom helpen we elkaar, juist nu. Wat doen we voor de ander en wat vertelt dat over onszelf? Daarover gaat deze serie persoonlijke verhalen.

Meer verhalen over corona

Geef jij om een ander?

Kansfonds helpt waar niemand anders dat doet of durft. Dat doen we samen met mensen die net als wij een gedeelde verantwoordelijkheid voelen. Mensen zoals jij. Doe je mee?

Direct doneren